tisdag 14 juni 2011

Wild Beasts - 1983



Franco Prosperi, mannen bakom Mondo Cane-filmerna och deras uppföljare slår här till med sin sista film och det visar sig vara en djurfilm. Se där! Så vad kan man vänta sig från en man med Africa addio och Addio zio Tom bakom sig? Är det exploitation hela vägen eller är det typiskt djurskräck med snålt med grafiska attacker som man är van vid det här laget? Lite snällt och tillrättalagt för att locka en större publik? Inte det minsta för här det här visar sig vara det mest grafiska och minst tillrättalagda av alla de djurfilmer jag sett. Här sparas inte på något, inte minst på djurattackerna som visar sig innehålla riktiga djur som sätter tänderna i riktiga personer men ändå inte. De biter inte dem i sann mening det bara ser så ut.

Bara för att riktigt sätta åskådaren på plats så kommer en text i början som förklarar att det inte förekommit något våld mot djuren i filmen men det visar sig vara skitsnack av rang då råttor inte bara bränns upp utan även trampas sönder samt att vi får ett par attacker av djur på djur i filmen som inte är fejkade och det kanske inte är det trevligaste att bevittna. Råttorna skiter jag blankt i medan de andra scenerna tog emot lite. Fast sedan reagerar man inte när man ser det på en djurkanal medan här man reagerar. Underligt minst sagt fast det beror nog på att man inte väntar sig det i en vanlig spelfilm medan man gör det i ett program om djur.

I leaden ser vi Lorraine De Selle som kör på sitt patenterade uttråkade uttryck i ansiktet. Har man sett Cannibal Ferox så vet man precis vilket det är för hon har bara ett. Här spelar hon en kvinna av något slag som totalt ignorerar sin dotter och har något för sig med en lokal hårding med polismustasch och randig sjömanströja som bara vill komma innanför trosorna på henne vilket han aldrig lyckas med för han måste nu bekämpa alla vilda djur som rymt från Zoo då det hamnat PCP i deras dricksvatten och de nu lägger farten mot stan där det ska härjas vilt.

Djuren, som visar sig vara lejon, tigrar, hyenor, elefanter, geparder, leoparder, isbjörnar och säkert några raser till lever jävel för fullt och attackerar allt och alla från personbilar till flygplan skiter i allt och alla och bara ser till att sätta tänder som tassar på vad de kommer över, gör ett bra jobb och jag kan bara inte förstå hur de fått dem till att bete sig som de gör. Speciellt då attackerna är så spektakulära som de är. Nu pratar vi inte om en stuntman i sockiplast och gammal matta på sig som rullar runt med en stand-in utan det är tigrar osv som står för de roliga inslagen i en annars rätt ordinär film. Inget direkt att skriva hem om men det har ett speciellt cyniskt förhållande till oss som ser den då den drar sig inte för att ösa på med grova attacker och en känsla av fuck you över sig till tittaren. Ta bara det med texten i början som berättar att inga djur osv... bara för att ändå visa det. Har man sett Africa Addio så blir man inte förvånad direkt.

Just attackerna är det som gör att man bör kolla upp filmen trots editeringen i den är helt bedrövlig i vissa scener och ljudet rätt knastrigt fast det kan man skita i. Släppt av Studio S som inte den här gången heller skickat mig något recensions-ex, dåligt minst sagt, i formatet 1.66 vilket får mig att undra om det stämmer för enligt IMDB så ska den vara filmad 2.35 fast de har haft fel flera gånger på den punkten i andra filmer. Bilden är bra men lite sämre i vissa sekvenser och tyvärr är filmen filmad på natten med dålig ljussättningen så var beredda på det. Fans av djurfilmer bör investera i Wild Beasts då det här är den grövsta av dem alla hittills och bara det bör öka dess värde för den är långt ifrån den bästa av dem.

Inga kommentarer: