torsdag 2 juni 2011

Heart Condition - 1990Alla kan vi våra filmer där olika personer tvingas att samarbeta mot ett gemensamt hot mot dem. Samma här. Vad som inte heller är något nytt är det att en av personerna är vit och den andre svart och den vite är rasist. Samma här. Så vad är det då som är så särskiljande med den här filmen då? Jo, Denzel Washington spelar här en advokat som företräder horor och annat löst folk medan Bob Hoskins är snuten som vill sätta dit honom då de båda delat på samma hora. Men oturen är framme och Hoskins får en hjärtattack och behöver ett hjärta akut. Washington är donator och blivit mördad samma kväll så nu lever en av dem och den andre återkommer för att få hjälp att finna ut vad som hänt. Samt vem som mördade honom. Fast vem tar en rasistisk vit snut med ett hjärta från en svart i sig och dennes spöke på halsen på allvar?

Uppenbarligen en film som inte många idag tycks känna till eller så är ämnet för känsligt för dagens känsliga publik. Jag bryr mig inte för det är ett underhållande upplägg och filmen är bra. Tillräckligt för att jag skulle hyra den ofta när det begav sig så det var med lite förväntan jag såg om den. Och den höll fortfarande. Prisa Gud!

Hoskins är bra som alltid och Washington gör mig inte besviken nu heller. Det är bara en viss film om en viss bok som stör mig med honom i. Fast det struntar vi i nu för det är här en bra film med en skön film som pendlar fint mellan komik, thriller, spänning och lättsam action. Kanske inget man vill se om ens kropp skriker efter lite PM-röj men passar fint de kvällar när man är sugen på lite av varje och inte pallar se flera filmer för att få sitt lystmäte fullt.

När filmen kom så fick den visst inte den uppskattning den förtjänade och floppade rejält. Washington som blivit övertalad av sin agent att göra filmen blev så ilsken över mottagandet att han sparkade agenten så det rök om det och har ej sedan dess gjort någon mer komedi. Förutom Book of Eli då. För övrigt så var den svenska hyrtiteln på VHS, Mitt Svarta Jag. Och hur kan man inte gilla en film med en sådan titel?

2 kommentarer:

Ty sa...

Nice write-up. Thought this was a decent flick. Bob Hoskins is always good.

lizzardking sa...

Thanks man :)

Bob is really great here. He really takes the part of rundown cop to the extreme. My favourite scene is the one when he wents för burgers after his operation and Denzel shows up.