onsdag 8 juni 2011

Tropa de Elite - 2007



Lika simpel som snygg är postern, lika bra är Weekend Video. Hur det kommer sig är det ingen som vet men ni kan lita på att det är den bästa filmbloggen på nätet för här vet ni aldrig vad ni får och vi hymlar aldrig om vad vi tycker. Det har givetvis inget med filmen som det ska handla om men det var lika bra att få ut det. Så. Över till filmen då. Brassarna är glada för att skildra livet i deras våldsamma kåkstäder med beväpnade ungdomar, korrumperade snutar och en varm atmosfär. Tropa de Elite bryter ingen ny mark då den följer modern tids filmupplevelser genom att börja med slutet och sedan bara för att jävlas kasta in en tvist. Inget nytt vid det här laget men det funkar för jag gick på den första gången jag såg filmen men den här gången var jag allt beredd.

Min mening var aldrig att äga filmen då den inte hittade rätt hos mig första gången jag såg den vilket märks bäst genom att det är först nu vid andra genomsittningen jag skriver om filmen. Kanske gjorde priset på den med att den fick följa med hem, jag vet inte men nu är den här och visade sig att överraska mig avsevärt bättre an den första visningen gjorde.

Handlingen som går ut på att visa den motsatta sidan till den vi såg i Guds Stad och Människornas Stad, nämligen att vi får se polisernas syn på det hela. De är verkligen långt ifrån hederliga de men det finns undantag bland dem och det är de som det handlar om i Tropa de Elite. Deras specialpolis som sköter sig själva och och inte drar sig för att tortera, mörda eller misshandla för att få tag i de/den de söker eller de svar de vill ha. Inga silkesvantar här inte och har man svårt för våld så bör man kanske tänka sig för innan man tittar på just den här filmen för den lever verkligen upp till sitt rykte som en jäkligt hård film.

Nu finns det hårdare filmer om man vill hårddra det men jag tvivlar på man kommer att springa på hårdare poliser på film än de i Tropa de Elite utan att det kommer att kännas spelat. Här känns det så äkta och brutalt att det känns mer som en dokumentär än en spelfilm. Ska jag vara lite gnällig så är den lite svajig i början av filmen men efter halva gått och vi får mer inblick i specialstyrkan så ökar filmen i styrka bara för att sedan ta en med storm och fullkomligt blåsa i väg en. Det är hårt, snabbt och våldsamt vilket scenen med bildäcken kommer att visa bra. Så det här är en film att slå klorna i om ni springer på den för det här är det bästa jag sett från Brasilien. Var kan jag nu få tag i en svart basker snabbast?

Inga kommentarer: