onsdag 13 juli 2011

The Ladykillers - 1955



Nu pratar vi om originalet här från 1955 och inte remakekungarna Bröderna Cohen´s remake från 2004 med Tom Hanks. Som iofs är rätt kul med Tom Hanks är alltid så förbannat präktig att man mår illa av det så för oss som vill slippa den pösmunken så är originalet avsevärt roligare, originellare och bättre. Vad The Ladykillers går ut på är det faktum att mästerhjärnan och brottslingen Alec Guinness har kommit på en perfekt plan att råna en värdetransport. Han hyr helt enkelt in sig hos en gammal enerverande dam som bor själv för att utnyttja henne som ofrivillig hjälp vid rånet.

Tillsammans med fyra kumpaner så utger de sig för att vara musiker som repar på Guinness rum där de i själva verket planerar rånet. Rånet blir av, de kommer undan med pengarna och nu är det bara att ta sig därifrån utan att få mer te nerkörd i halsen av damen. Men, det visar sig inte vara så värst lätt. Speciellt inte när damen i fråga kommer på vad som skett. Och nu ska damen dö. Vilket inte visar sig vara det lättaste!


Fans av äldre filmer med originell handling, skådespelare som kan sina repliker, få dem låta trovärdiga och med ansikte i filmerna som verkligen kan sin sak och inte bara är en omslagspojke som fått en chans för han/hon knullat med rätt person vid rätt tillfälle så är The Ladykillers ett bra filmval för de stunder när man vill se något välgjort, roligt och originellt. Alec Guinness minns säkert de flesta yngre idag från Star Wars medan vi äldre minns Bron Över Floden Kwai med värme. En film som kommer upp vad det lider här vid senare tillfälle. Men nu är Guinness mer än bara Star Wars och Bron... han gjorde otroligt mycket film och alla var de lågt ifrån filmer som Dude, Where´s my Car? Sug på den Kutcher!

Kastar man sedan i både Herbert Lom och Peter Sellers långt innan Rosa Pantern så kanske man får en aning om hur pass intressant filmen är. Sellers, världskänd efter Pantern-filmerna gör här ett lite nedtonat porträtt av en kall brottsling som inte kanske är så kall gav mig lite huvudbry för det här var så långt ifrån den berömde kommissarien man kan komma och det överraskade mig det positivaste. Medan Lom tar över med sin karaktär och hans kyla och stiliga utseende för stilig är han här och det är inte utan att han får mig att tänka på en viss Udo. Inte ACCEPT-Udo nu!

Även om Guinness, Lom, Sellers är i fin form och Guinness är den som tar hem mest skratt så är det faktiskt Katie Johnson som Mrs Louisa Alexandra Wilberforce som tar hem filmen. Man vill strypa käringen för hennes sätt att lägga näsan i blöt i allt för att inte nämna hennes papegojor och hennes jäkla te men sen är det ju hon som är mittpunkten i filmen och den som kanske är den smartaste av dem alla till sist. Att hon sedan har världens tur som bor intill en järnväg kanske är mer tur än ett smart val av planering vid upprättande av sin bostad.

För att slutplädera och återgå till mitt onlinespelande av MW2 så avrundar vi nu med att säga detta: The Ladykillers är en varm, underbar och framför allt rolig film som inte är det minsta daterad och bjuder på en originalitet som sällan ses idag såvida det inte är en spansk film så se till att ge den en chans och vad ni än gör. Akta er för gamla damer och tåget!

Inga kommentarer: