lördag 30 juli 2011

Red Hill - 2010Westernfilmer är alltid uppskattade i da lizzardlounge och Red Hill funkar fint för mig, det är det bara att klargöra direkt. För om Red Hill är något så är den en modern western i samma anda som The Three Burials of Melquiades Estrada bara det att Red Hill är avsevärt rakare i sitt berättande och avsevärt tyngre. Red Hill är en jäkligt tung film i all välmening så vänta er ingen andningspaus eller slarvande vid editering för det börjar lite lagom lättsamt för att snart öka på och bli mörkare, hårdare och tyngre.

Skriven, producerad och regisserad av Patrick Hughes som även gör sin regidebut i långfilmsformatet så kan man inte bli annat än imponerad även om vi sett historien otaliga gånger förr. Det är en enkelt historia om hämnd helt enkelt även om vi kastas åt ett ben av rang som åtminstone jag som älskare av djurskräckisar gillade. Ska vi dra det i korthet så är det en nyinflyttad polis som snart finner sig i ett dödligt spel mellan en förrymd mördare och stadens poliser där han själv finner sig vara en av de jagade. Ni ser själva, inget nytt men väl fullt fungerande och väldigt bra.

Nu är det inte bara en ren western utan mer av en thriller/western men rejält våldsamma skottlossningar och squibs som det stänker rejält om. Stämningen drar sig rätt hårt åt skräckfilmshållet och innan man får grepp om vad det är som egentligen ska ske så är det inte utan att man undrar vad som egentligen väntar en i filmen. Själv satt jag och hoppades på en rejäl creature feature men det blev på andra hållet fast jag tycker det var rätt drag av Hughes som regissör. Skulle den här visas sig vara en typisk djurskräckis eller monsterfilm i en modern westerntappning så hade Red Hill inte funkat lika bra fast det hade varit en jäkligt skön idé!

En annan sak som slår en är det att filmen är så typiskt amerikansk i sitt upplägg med alla dessa cowboys som beter sig och rör sig som om det vore i den gamla western och det som överraskar med det är faktumet att filmen inte är amerikansk utan australiensk! Bara en sådan sak gör att jag tar den mer till mig med tanke på min egen kärlek för gamla western. Red Hill är en bra film som bör kollas upp av alla med en hälsosamt intresse av bra film och inte drar sig för att kasta på en western mellan varven. Varmaste rekommendationer på den här!

Inga kommentarer: