torsdag 28 juli 2011

Commando - 1985



Tillsammans med Predator och Conan Barbaren är Commando de filmer av Arnold som jag sett mest och är solklara favoriter. Vad Commando går ut på är enkelt. Det är Arnold som sparkar stjärt och våldtar det engelska språket så det stänker om det. Inget annat. Mark L. Lester vet precis vilken sorts film han ville göra och Arnold visste det här skulle bli filmen som skulle göra honom ett namn i Hollywood i actionfacket. Så vad kunde egentligen misslyckas? Inget för det är inget att klaga på i filmen.

För tar man Commando på fullaste allvar och hänger upp sig på skadade bilar som är oskadda sekunden efter för att plötsligt vara skadade igen, hänger upp sig på synliga vajers eller extremt osannolika bilkrascher eller hopp från flygplan eller kast med telefonkiosker så tar man livet på allt för stort allvar och det funkar inte. Därför att Commando är en färgsätt serietidning som är omvandlad till vita duken med all dess våldsamma prakt och det är något som inte kan tas på allvar. Precis lika lite allvar som i fallet Predator.

Ser man däremot fram emot en underhållande stund framför burken med en enorm bodycount, lökiga oneliners och en biffig Arnold lär man inte bli besviken för Commando är Mark L. Lester´s tillsammans med Roller Boogie. Inget snack om saken. Men nu är det inte bara Arnold som visar upp sig här utan vi får även coolingen Bill Duke, en söt Rae Dawn Chong som gör avsevärt mer av sin roll än vad som krävs och så har vi David Patrick Kelly som Sully.

Så nu återstår det bara att se hur remaken som är på gång med Sam Worthington som visst ska ha en mer realistisk framtoning och bara det säger hur pass framgångsrik den kommer att bli bland den originalets fans. En annan sak som är intressant är det att det fanns planer på att göra en uppföljare till Commando men det avböjdes av Arnold som vis av sitt misslyckande med Conan Förgöraren drog öronen till sig vilket gjorde att uppföljaren skrevs om och släpptes med en Bruce Willis i leaden under titeln Die Hard.

Commando är annars en film som orsakat del kontroverser med sitt våldsamma innehåll inte minst i Sverige där den klipptes hårt. Fast nu är det inget problem längre då den finns både i sitt vanliga släpp intakt som i en längre Director´s Cut. Vilken påstår sig vara 95 minuter men egentligen bara är 91 och endast innehåller 92 extra sekunder! Bluff eller smart marknadsföring? Avgör själv för anala samlare, dit jag räknar mig själv, har båda släppen.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

En remake på Commando med en mer realistisk framtoning måste va en av de dummare idéer de kommit på i filmfabriken. Då har man ju inte fattat varför filmen är så festlig. Men, men, man upphör aldrig att förvånas. Och dum som det jävla spån man är kommer man väl kolla in den där remaken när den kommer lik förbannat. Om inte annat för att få klaga högljutt och jämra sig hemma i soffan.

Weekend Video sa...

Du är inte ensam om att dela det kommande ödet ;)