måndag 5 september 2011

Revenge - 1990Tony Scott har inte direkt gjort mycket för att imponera på mig men hans The Last Boy Scout med Bruce Willis som får räknas som bådas bästa bidrag till filmhistorien. Revenge däremot är tvåa på listan av Scott´s bästa filmer enligt mig. Resten av titlarna kan diskuteras. Handlingen är precis vad titeln anger. Hämnd. Kevin Costner spelar här en amerikansk pilot som åker till Mexiko för att fraternisera med en gammal vän, Anthony Quinn, men faller samtidigt för dennes vackra unga fru, Madeleine Stowe. Eftersom lustarna ökar så vaknar omgivningens blickar på dem och snart nog så ertappas de av maken med bihang och de båda får sitt. Costner misshandlas och lämnas för att dö och Stowe knivskärs i ansiktet och dumpas på ett slaskigt horhus där hon kommer att få knulla minst femtio gånger om dagen. Men det är inte allt för hennes make är såpass omtänksam så han finansierar ett heroinmissbruk åt henne för att lätta på bördan i arbetet. Vad ingen räknar med som är med i filmen är det att Costner överlever och nu beger sig ut på hämnarens långa ensamma resa för att både finna kvinnan han älskar och sin gamle vän som ska få sota för vad denne gjort mot det otrogna paret.

Nu var det här Scott´s Director´s Cut jag såg som är avsevärt kortare än den ursprungliga versionen samt att flera scener är borttagna och även en del är tillagda. För min del så gör det att filmen flyter snabbare samtidigt som man undrar över vissa saker som skett utanför bild. Som till exempel varför Costners fingrar är omplåstrade och det är just en sådan scen som är borttagen medan till exempel scener där Stowe och Costner gökar för fullt och Stowe bjuder på lite buske är nya. Den ursprungliga versionen ska tydligen varit Costner´s och producenten Ray Stark´s version som ska vara uppemot 20 minuter längre vilket jag vill minnas som en avsevärt drygare film som lovade mycket men föll platt i slutscenen. Nu är slutscenen den samma bara det att jag nu förstår slutet bättre för under tiden jag såg den nu så insåg jag att det egentligen inte är Costner som ska hämnas. Det är ju Quinn som ska stå för det då det är hans fru som sätts på. Av Costner.

Nu funkar det inte bara med en ilsken och sargad Costner som härjar runt i Mexiko för att röja upp då han inte är den typen som får det att gå hem på egen hand. Så lyckligtvis får vi den alltid underbare Miguel Ferrer som tar välment plats i filmen och styr upp den med säker hand. Tillsammans med John Leguizamo, som jag annars är rätt trött på fast här har han inga direkt repliker så det funkar fint, så ser vi även den gamle räven Tomas Milian som inte bara varit med i så gott som allt italienarna spottade ur sig ett tag men även i OZ som Steven Soderbergh´s Trafic. Med andra ord, ett ansikte för alla smaker.

För att återgå till de bortklippta scenerna så är det inte bara sex och nakenhet som är tillkomna utan även lite våldsamheter och den scen som sätter dit mig är när de skjuter hunden. Det är i det grymmaste laget och då är detta ändå inte första gången jag ser den här versionen. Hur de gjorde det vågar jag inte tänka på men effektiv är den verkligen. Oavsett vilket så är det här en bra film med fantastiskt foto som visar upp en totalt vacker sida av Mexiko där morgondimman lyfter sig från bergen under en strålande sol inte bara en gång utan flera och det kanske bästa av allt är det att vi slipper alla dessa satans MTV-edtiteringar som Scott sedan tagit patent på istället får vi långa kraftfulla scener med bra foto. Med andra ord så är där tid att avnjuta omgivningarna.

2 kommentarer:

Ty sa...

Good review! Haven't seen this, but will to check this out.

lizzardking sa...

Thanks! Happy hunting then :)