söndag 18 september 2011

Insidious - 2010Hemsökta hus och filmer om besatthet är något som alltid funkar för mig och därför var det kul att sätta tänderna i den här uppskrivna filmen som visade sig vara mest ett hopkok av andra filmer. Och vilka kan nu det vara då tänker ni? Jo, det återstår att läsa om så häng på. Vad som det hela går ut på är det gamla vanliga med en ung familj som flyttar in i nytt hus där det snart visar sig vara något som inte stämmer helt. Saker och ting flyttar på sig och frun i huset ser saker och syner. Mannen dröjer sig kvar på jobb och den äldsta sonen hamnar i en sorts underlig koma. Lika säkert som amen i kyrkan så eskalerar allt och familjen flyttar till ett nytt hus bara för att finna att besvären följt med. Snart nog visar det sig att det inte är husen det är fel på...

Det börjar lovande och jag hade rysningar flertalet gånger men ändå så slår det mig att jag har sett det här som sker förr och ju närmare slutet vi kommer så upptäcker jag att de ansvariga för filmen har tagit väl valda delar från andra filmer och gjort en egen film. De filmer som slår mig är Poltergeist, Km 31, The Haunted och den fantastiska Ink. Likheterna är där tydligt att se om man bara sett de nämnda filmer vilket gör att Insidious tappar åtminstone hos mig. Visst har den sina stunder med sköna rysningar men det kvittar när det redan gjorts och setts tidigare. Och bättre.

När det kommer till huvudantagonisten så stör det mig rejält att han ser ut som en Darth Maul kopia parad med den typiska bild jag fick av djävulen som liten med klövar, svans och bockben. Den synen fick inte mig att vilja ta den personen speciellt på allvar när det kom till skrämmselavdelningen för vem fan blir rädd för något som George Lucas kommit på? Inte den här skåningen i alla fall, den saken är skäggbiff.

Med en originalitet som är tagen från minst fyra andra filmer och filmens stora monster tagit från en Star Wars-fans värsta mardrömmar så kan detta inte bli något direkt att skriva något positivt om även om upplevelsen inte var helt bortkastad. Gåshud levereras om det är det man säker och är svag för den här sortens film men kom bara ihåg att det är gjort förr och att ni fick veta det här.

3 kommentarer:

Mr_v sa...

Såg precis klart rullen, och jag håller med om allt du skriver, även om jag ändå känner mig belåten med filmen. Det är ju inget nytt under solen, men några rejält schyssta scares. Demonen (eller vad det var) höll inte måttet, men däremot var ju "kärringen" klart godkänd. Önskar de kunde dragit ner på astral-finalen ogg. På det stora hela tyckte jag dock det var en finfin liten rysare, bland de bättre nya jag sett på ett tag. Ingen blivande klassiker, men jag kommer absolut se om den.

lizzardking sa...

Det var en helt okej uplevelse fast inte lika bra som den hypades att vara. Sedan att det mesta var taget från andra filmer förstörde en stor del för mig. Men visst hade den sina skrämmande ögonblick fast se om den är inget jag kommer att göra.

Kul att se du fortfarande är "aktiv" med kommenterandet :)

Ty sa...

Thought this wasn't a bad horror flick. Had some solid scares.