torsdag 16 december 2010

The Haunted - 1991



Hemsökta hus, osaliga andar, demoner och annan form av besatthet är något som alltid intresserat, lockat som skrämt mig. Med det tillägget att ju äldre och visare jag blir, eller hur, ju mer effektiva och skrämmande de är ju mer blir jag skrämd. Nu är det inte bara att ösa på med effekter för skrämma mig utan det är stämningen, den ack så viktiga stämningen i filmen som verkligen sitter pricken ovanför i:et. Så i denna tv-film från 1991 har de verkligen fått till det bra för jag satt med gåshud en stor del av filmen och den sköt upp min nattsömn en liten stund för det var inte det lättaste att lägga sig efter denna. Så pass effektiv är den trots vissa mindre lyckade saker som slutet som kanske är väntat men ändå gör en lite besviken. Fast har man i åtanke att detta ska vara en sann historia så funkar det bättre. För sann är precis vad denna ska vara och här kanske varningsklockorna ringer för fullt för vi pratar om tv-film som är baserad på en "sann" händelse och hur många av den sorten har vi inte sprungit på under åren? Det är allt en del...

Skit samma för detta var en effektiv film med bra effekter och scener som ser till att resa gåshuden på ens kropp och nu pratar vi om scener som kopierats till nya filmer. Som scenen när frun i huset dras ur sängen helt plötsligt vilket så effektivt användes i Paranormal Activity med. Här får vi se vad som sker med maken och det är minst lika effektivt det. Storyn här är detsamma som i The Amityville Horror, ett par med barn och svärföräldrar flyttar in i ett hus som visar sig vara besatt av demoner/onda andar. Allt börjar bra med eskalerar efter hand och det blir bara värre och värre. Kyrkan vägrar hjälpa till för det följer inte deras nya linje, känns det igen? Så paret bjuder in ett känt par som sysslar med utdrivning av andar och på den vägen fortsätter det med en ökning av fenomenen, terrorn och det allmänna livet.

Så vad sker det i filmen egentligen som är så skrämmande kan man tänka sig. Jo, gubben i huset våldtas av en demon med en ung kvinnas kropp och en äldre kvinnas ansikte vilka varierar i en rätt obehaglig scen, saker och ting flyttas runt, det är fotsteg, vatten i badkar, röster manifesteras i svarta formlösa klumpar med mera. För att vara en tv-film vilken detta är så är effekterna väldigt imponerande för budgeten kan inte varit hög men det som sätter sig är den kusliga stämningen som varar hela filmen igenom. Bara den gör att filmen är värd att leta upp så är ni av fans av den här sortens film så bör ni inte bli besvikna.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Vilket kanontips! Är väldigt förtjust i den här typen av filmer, men denna hade jag aldrig hört talas om. Förs genast upp på listan över filmer som ska klämmas när man får sig lite julledigt!

Weekend Video sa...

Kul man kan intressera med lite fin film till kommande ledigheter :)