tisdag 14 december 2010

Hired To Kill - 1990



Fans av The Zero Boys kan andas ut för regissören Nico Mastorakis har inte gjort samma film en gång till med denna. Han har gjort en avsevärt bättre film i alla avseende. Storyn är den gamla vanliga, en legosoldat (Brian Thompson) hyrs av CIA ( George Kennedy) för att störta en diktator (Oliver Reed) och rädda den folkvalde ledaren ur diktatorns fängelsehålor. Inget nytt alls under solen här MEN det som lockar är det som taglinen avslöjar för er som lagt någon större vikt på postern ovanför: No man on earth could get him out of prison alive. Seven women did. Thompson helt enkelt letar upp ett gäng vilda kvinnor från diverse fängelser, tränar dem, beväpnar dem samt tränar dem i att vara fotomodeller då de ska ge sig in under förutsättningarna att sätta upp modeshow för diktatorn som har en glupsk aptit på kvinnor. Men problemet kvarstår för hur de ska få in Thompson men det löser sig genom att han får vara den homosexuella designern. Sagt och gjort och sen bär det av.

På actionfronten inget nytt utan det som gör att denna funkar så fint är Brian Thompson. Att killen inte fått fler huvudroller är mig ett mysterium då han gör de minst lika bra som de biroller han alltid annars får göra. Ta bara Cobra och Fright Night Part II, Thompson är i fin form där men det är i denna som han verkligen lever ut och visar upp en skön stil som den cyniska och chauvinistiska legosoldaten. Replikerna faller lika hårt som skotten han skjuter men bäst är han när han iträder rollen som rollen som homosexuell designer. Inte det minsta fjollig eller något sådant väntat utan den blir så trovärdigt att det överspeglar hans andra personlighet i filmen. Och det är ett bevis på bra agerande. Fysiskt är Thompson väldigt lik en viss österrikare vid Arnold bara det att Thompson är en avsevärt bättre skådespelare med vass tunga som med denna roll garanterade en hjälteroll hos mig för alltid. Arnold skulle däremot aldrig gått med på att bli tagen på kuken av Oliver Reed för under tiden kyssa honom i bild, privat kanske men på film? Aldrig.

Actionscenerna då? Jo, det är det gamla vanliga med explosioner, stora sådana till och med, lite helikopteraction vilket ledde till att en stuntman dog under inspelningen så filmen är dedikerad till honom för de som undrar vem Clint Carpenter var när eftertexterna kommer. Lite squibs, massor av scener med ilskna kvinnor med vapen som skjuter hårda karlar i grönt och lite slagsmål samt lite förväntat svek. Filmens bästa scen är inte den oväntade kyssen utan när Thompson utbildar sina hårdföra kvinnor genom att låta dem krypa under taggtrådar i lera med vapen och packning under tiden som han sitter barbröstad på ett gäng lådor, skjuter skarpt med en M-60 samtidigt som han skriker förolämpningar till dem via sin megafon. Vad kan jag säga? My hero!

Detta är stor underhållning med bra agerande, fin action även om inte det är den bästa jag sett på film utan den är rätt slätstruken men fyller sin funktion fast gillar man kvinnor med cigarr i truten, keps och jeansväst som skjuter vilt så look nu further.Så vilka bör se denna då kan man undra? Alla såklart då Brian Thompson alltid är klockren men här är han suverän och för att filmen är bra. Tempo till foto till agerande är kalas så tveka inte utan ge er ut och leta upp denna. Själv kommer jag att göra det så fort cashen flödar in igen.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Ja hans käkparti är enormt, förmodligen har det ett eget postnummerområde.

Jag håller med - han är en bra skådis och underutnyttjad.

Weekend Video sa...

Det partiet skämtar man icke om!