tisdag 14 december 2010

Shogun Assassin - 1980



Möt världshistoriens största team i masslakt! Med en sådan tagline kan man inte bara misslyckas vilket inte sker här heller i Robert Houston´s Shogun Assassin. Nu har han inte regisserat filmen utan helt enkelt klippt ihop de två första filmerna i serien om Lone Wolf and Cub. 12 minuter är tagna ur: Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance resten från Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx. Den ursprungliga serien är annars i 6 delar för de som vill fördjupa sig i den.

Houston inte bara klippte om filmerna, han lade även på ny musik och en engelsk dubbning samt ändrade om storyn så den i dialogform passade bättre in på dess nya format viket funkar fint men förbryllar en om man ser originalserien så se båda så märker ni själva skillnaderna. Storyn är den om samurajen Lone Wolf som bestämmer sig för att trotsa sin shogun då denne tycker han blivit för mäktig. Så frugan hans dödas av misstag så nu tar han deras son med sig på en väg mot Helvetet samtidigt som han dränker världen i floder av blod från de som ger sig på honom under hans färd mot Helvetet och sin hämnd.

Detta är för mig en lika klassisk film som First Blood, Hajen, Det Grymma Svärdet, Jättehajen - Vindsurfarnas Skräck och The Thing som hyrdes så fort den sprangs på och jag har säkerligen sett denna fler gånger än vad som är normalt, precis som de ovannämnda titlarna. Vad som gör denna gången så speciell är det att den nu finns på Blu-ray region B för de som vill fördjupa sig i en uppgradering från sina DVD`s. Bilden är fin och bra men inte utan diverse små grynigheter eller andra störningar. Lite mer kunde gjorts tycker jag på bilden men fast hur många filmer har man egentligen med två kanaligt DTS-spår? Den engelska utgåvan kommer i en fin tinbox för de som är frälsta på dem och tillsammans med ytterligare en version på filmen fast på DVD. Så här får vi en odiskutabel våldsklassiker i tinbox både på Blu-ray och DVD.

Extramerialet består av en 12 minuter lång intervju med Samuel L. Jackson som ska överbevisa oss om hur mycket han sett filmen och hur de olika versionerna varierat i ljudspåren men ändå så har han ingen riktig koll på hur många som Daigoro berättar att Lone Wolf dödat i filmen. 35 är det verkligen inte... Fast det är intressant att se Jackson där han sitter i sin nya Lone Wolf and Cub t-shirt som fortfarande är full av rynkor efter att ha nyligen packats upp och trätts på. andra saker är kommentatorspår med producenten, någon illustratör och skådespelaren Gibran Evans som gör rösten åt Daigoro i denna versionen. Det andra spåret innehåller en filmkritiker och en kampsportare visst. Annars trailers och engelsk text för filmen.

Jag älskar Shogun Assassin och detta var verkligen värt pengarna även om jag trodde bilden skulle vara lite vassare men det kanske bara är jag som är gnällig men filmen ser fin ut trots vissa störningar och det är det som är det viktigaste. Ni som inte sett den bör göra det för vackrare blodsfontäner än dessa lär ni aldrig få se. Och ni som vet vad vi pratar om här gör ett klokt val att uppdatera. Det är filmen allt värd.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Underbar rulle, och underbar analys av Sam Jacksons t-shirt!

Weekend Video sa...

Kul du gillade den fast det var precis jag hann med att skriva innan jobb :)