söndag 12 december 2010

Thunder - 1983Ted Kotcheff´s mästerliga First Blood satte sina spår, inte minst i italien där Larry Ludman aka Fabrizio De Angelis satte i gång sin egen lilla rip-off med Mark Gregory från Bronx Warriors 1 & 2 i leaden som indianen Thunder som i bästa First Blood-stil rensar upp i stan. Handlingen är direkt av First Blood precis som flera scener men det gör inget för detta är så jäkla kul och bra att det inte gör något. Storyn berör det att Thunder kommer hem för att hämta sin hjärtas dam när han får ett onödigt hårt bemötande av stadens polis. Att vara långhårig indian med arméjacka visar sig inte vara någon hit. Så Thunder slår tillbaka bara för att inse att det inte är bara poliserna som är tuffa i stan utan byggnadsarbetarna är det med. Så när de eldar upp farfar, bränner ner familjemacken och antastar Thunder´s dam ja, då åker krigsmålningen på, bazookan åker fram, pilbågen laddas med stålpilar och en gris samt bulldozer stjäls och nu förklarar Thunder krig!

Ni ser själva vad detta lutar åt. Vi får även det obligatoriska hoppet från en klippa ner i en flod med bara det att det inte är en gran med i bilden denna gången utav den simpla anledningen att De Angelis har filmat hela alltet i USA. I Arizona till råga på allt med så all öken är äkta i filmen ni ser. De Angelis lättade på plånboken denna gången och satsade för fullt på en stor internationell hit för First Blood blev en hit och nu ville han ha en med. Pengar lades på Mark Gregory, som ärligt talat inte är någon vidare skådis men funkar fint i actionscenerna med sitt lite ömtåliga utseende, och De Angelis gjorde allt för att göra honom till stjärna så Gregory var även med i de två uppföljarna som gjordes med men sedan bröt han med De Angelis och satsade på andra roller till dennes förtvivlan och snart var Gregory hemma i Italien igen och sålde frukt på torget eller serverade bord.. Så gick den karriären och det har fortfarande inte De Angelis släppt visst.

Filmen i sig är full med andra kändisar som bör nämnas med även om Bo Svenson är med. Paolo Malco ser vi, precis Antonio Sabáto, Raimund Harmstorf, som hängde sig, spelar här polisen Barry vilken han gör bara fint och vad som egentligen saknas är bara Venantino Venantini som är på lyran och spelar gitarr, igen... Så här finns något för alla i denna fina actionstänkare bara det att filmen behöver komma i sitt rätta format då den är filmad i 2.35:1 och inte i 4.3 som alla versioner visar upp den i även om den svenska vhsén var lite widescreen. Fotot är fint precis som tempot är perfekt då det händer något hela tiden. Budgeten är väldigt hög för att vara De Angelis och man blir smått förvånad hur pass mycket som förstörs och sprängs i denna till skillnad från hans andra filmer han gjort samt producerat.

Detta är förmodligen bland det bästa i actionväg från Italien och en sann skildring av hur mycket coolare 80-tals actionfilmerna är än de som trycks fram i dag även om det finns undantag. Läs PM. Så detta är en sann klassiker som bör upplevas av alla actionälskare eller varför inte helt enkelt av alla med bra smak som läser/följer denna lilla obskyra blogg. Det står jag för. Happy hunting!

3 kommentarer:

Mr_v sa...

En höjdare detta, som tillsammans med Warbus 1 å 2 hör till mina favvo-italienska actionvåfflor. Och herregud vila affsicher/videoomslag de där rullarna hade! man vek sig ju nästan dubbel av förväntan i videobutiken som grabb. Den där skulle man ha i full skala hemma på väggen!

Weekend Video sa...

Warbus står i hyllan medan Warbus 2 med Mark Gregory var ingen höjdare vill jag minnas. Kanske dags att se om då. Gällande omslagen så håller jag med dig till 100% :)

Tobias Thuresson sa...

Thunder gillar jag! Finns på amerikansk dvd faktiskt. Men med all säkerhet taget från nån sur vhs. Skön rulle hur som helst. Jag gillar Mark Gregory.