söndag 12 december 2010

Endgame - 1983



När det kommer till tecknade omslag på filmer så är detta ett av mina absoluta favoriter. Nu kanske det inte framstår så fint här men det är det verkligen. Bara synd filmen inte är lika spännande som postern. Storyn i denna postapokalypsfilm av Joe D´Amato är faktiskt en av de bättre italienska versionerna på temat och i rollerna ser vi gamla godingar som Al Cliver, George Eastman, Laura Gemser, Cameron Mitchell, Dino Conti, Hal Yamanouchi, Gabriele Tinti, Bobby Rhodes och sist men inte minst Michele Soavi som dyker upp precis i slutet med guldet.

Storyn är delvis tagen ur The Running Man med Arnold där Al Cliver jagas av tre andra hunters därav Eastman är en av dem i en direktsänd tv-show. Under jakten kontaktas Cliver av Gemser´s telepatiska mutant som vill att han ska leda ett gäng andra mutanter ur staden mot betalning. Cliver är inte den som är den så han ställer upp, raggar upp ett team och sedan bär det ur staden där det blir våldsamma drabbningar med både en blind sekt som andra mer muterade mutanter ledda av en blå fisk man som våldtar Gemser, givetvis, med filmens hårdaste och bästa dialog: Look at me while I rape you dammit! 

Vad kan man säga? Dessa italienare! Vi får även en fin scen där en annan telepat får en rejäl yxa i skallen så det tjongar om det. Hur festligt som helst. Annars är det det vanliga pangandet med en stor del motorcyklar med djurhudar, en Eastman som ser lika farlig ut som alltid samt en Cliver som ser lika trött ut som vanligt och ja, det är väl allt antar jag. En typisk italiensk postapokalypsfilm som är snäppet över hur de brukar vara vilket kanske säger en del om filmen än om själva genren för det är en kul genre. Bara det att genrens omslag är snyggare än filmerna. Så även i detta fallet fast den slinker likt förbannat ner fint ändå. Ett bra tips om ni är sugna på lite dystopi med låg budget.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Ja vad kan man säga? Världen vore en bättre plats om alla filmer hade såna här affischer.

Då hade folk kramat varandra på stan istället för att spränga och ha sig.

Weekend Video sa...

Nu kan vi stolt skryta med att Sverige är kända för fem saker, sex saker får det iofs vara. Volvo, SAAB, Astrid Lindgren, Weekend Video, Zlatan och våran egna första självmordsbombare.