onsdag 22 december 2010

Scream of the Wolf - 1974



Dra mig baklänges på en utedassdörr för nu har jävlar i havet Dan Curtis med gjort en varulvsfilm! Och jag har sett den med! Woohoooo! Storyn är väldigt lik den i Moon of the Wolf men inte för snarlik utan det är vissa olikheter mellan dem. I denna är det en varg/varulv/något som attackerar och mördar folk utan någon som helst anledning på en viss sträcka. Polisen står maktlös så de kontaktar den gamle författaren/jägaren John Wetherby (Peter Graves). Han är minst sagt förbluffad över spåren som går från fyrfotade till tvåfotade till att plötsligt försvinna. Wetherby i sin tur kontaktar sin gamla vän och tillika jaktkamrat Byron, som vid en tidigare jakt blivit attackerad och biten av en stor varg i Alaska... Men vännen vägrar ställa upp då dennes intresse nu för tiden är mest inriktad på whiskey och armbrytning. Så Wetherby undersöker saken i egen regi och morden fortsätter att öka och snart nog är wetherby´s egen flickvän utsatt för en attack i hemmet!

Sug på karamellen! Varulvar i regi av Dan Curtis. Kan det gå illa då? Svaret är ett lika starkt nej som på frågan om Lotta Brome suger. Curtis är en stabil herre som får till sköna stämningar som biter sig fast och vägrar släppa taget. Fast ställd mot Moon of the Wolf så är denna mer actionbetonad medan Moon of... är mera gotisk i sin framställning. Lik förbannat så är detta två helt skilda filmer även om man ser dem tätt att de är rätt lika i sina respektive upplägg.

Peter Graves är säkert för de flesta mest ihågkommen från sin roll i tv-serien Mission Impossible men det skiter jag i för den såg jag aldrig och filmerna med fjanten Cruise, de lockar inte det minsta. Så hårda är vi i Bjuv. Så för mig är Peter Graves en bra skådespelare med stålblå blick och en skön stil som precis som David Janssen i ni-vet-vilken-vid-det-här-laget. Motspelare här från Graves i form av Clint Walker, mest känd för de flesta i filmen The Dirty Dozen med Lee Marvin. En stor kille med lika stor pondus som kroppshydda. När ni ser honom så förstår ni varför hans karaktär gillar armbrytning....

Detta är mysigt, spännande och jäkligt bra även om det är mera actionbetonat som jag skrev än i Moon of the Wolf fast det gör även att den skiljer sig på det viset och inte bara är en kopia av ett bra original som inte kanske är det mest originellaste i dagens utbud. För oss som är fans av Dan Curtis så skiter vi i vilket och bara njuter för kombinationen av varulvar i regi av Dan Curtis och en fin speltid på 74 minuter gör att man njuter för fulla muggar. Som jag sagt förr, happy hunting!

2 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Finns Moon och Scream på dvd? Det står dvd på bilden du använt, men det kanske är någon som luras.

I alla fall känner jag ett sjukt behov av att äga båda :)

Weekend Video sa...

Moon... är visst public Domain och Scream... ska finnas på DVD. Men om den är tillgänglig eller OOP har jag ingen aning om :)Men båda finns säkert på CG annars.

Sen glömde jag bort att skriva i texten att det är en rätt skön tvist i filmen så nu har du något att se fram emot ;)