tisdag 9 juni 2009

[REC] - 2007



Så go´vänner, nu är jag tillbaka igen efter ett dygn med The Shield säsong 7 bakom mig. Gav mig iofs på Ninja III: Domination men stängde den pga uselhet så tyvärr kommer den inte upp. Inte nu i alla fall. Men ni får trösta er med denna i stället!

I sanna fotspår efter Ruggero Deodatos episka Cannibal Holocaust kommer ytterligare en film med samma koncept som var grunden i den filmen. Snott rakt av lirarna bakom The Blair Witch Project med men denna gången är det avsevärt bättre, mycket bättre. Jaume Balagueró, mannen bakom Los Sin Nombres, The Fragile, ja, ni vet själva vid det här laget vem han är för mig och vad han har gjort. Detta är hans blandning av Cannibal Holocaust, 28 Dagar/Veckor Senare och ett fruktansvärt snabbt tempo.

Ett litet tv-team följer en lokal brandstation en natt för deras program "Medan Du Sov". Plötsligt går larmet att en person är inlåst i sin lägenhet och kan inte komma in så de åker dit. Snart finner de sig vara vittne till en snabb epidemi som smittar via saliv, blod och bett. De som dör återkommer direkt och fortsätter smitta de överlevande. Men vart tar man vägen i ett lägenhetshus när utsidan är belägrad av myndigheter och det är ingen chans att komma ut?

Vad som är så bra här är det att det vi ser är det som kameramannen ser hela tiden, inga klipp till andra kameror eller konstiga vinklar utan bara ren skär jävla skräck och andrenalinkick när tempot speedas upp och man sitter själv i soffan och skriker. Trots jag sett denna flera gånger, minst 5 gånger, så sätter den mig fortfarande på plats. Jag känner pulsen ökar och varje gång brandmannen kommer farandes ner från övervåningen i början skrämmer mig än trots jag vet han kommer. Tempot är högt, paniken värre och man sitter och vill bara föra undan dem som är i vägen för kameran så man själv kan se bättre men det går ju inte för kameramannen ser ju inte det själv.

En simpel idé som är så otroligt stark och underbar att detta går att se hur många gånger som helst och man kan inte tröttna på den. Det enda man kan klaga på är att Ed Lauter inte är med i den. Blod får vi, grymma attacker med men det mest känns mest är äktheten i paniken samt när de tittar ner för trappan och man bara ser smittade och alla tittar upp mot en och sätter fullt ös upp för trappan. Det samt att varelsen i slutet är något av det vidrigaste jag sett i en film tror jag. Fy fan vad hemsk den är!

En fantastisk film och en av de bästa skräckfilmer på många år och den ju inte Spansk för inget. Rekommenderas så in i helvete helt enkelt!

8 kommentarer:

mamoulian sa...

Bra omdöme... Kanonfilm! Vad kan jag mer säga... :-o ;-D

Weekend Video sa...

Kan ju ösa lite mer superlativ över mig annars ;D

Fred Anderson sa...

Mycket imponerande film, jag älskar den :)

Den amerikanska versionen är tyvärr blek, vilket beror på att den är näst intill en exakt kopia av den spanska. Hellre lite nya tag!

Men jag misstänker att REC är en sådan där film som är lite för hyllad och hypad för att "riktiga" skräckfans ska ta den riktigt nära sitt hjärta. Typ en del muppar på skräckfilm.org. Vilket är synd.

Weekend Video sa...

Jag såg en trailern innan eller det var en teaser för tvåan och det var mycket lovande :D

Kolla in om du inte redan sett den:
http://www.bloody-disgusting.com/news/16380

Daydreamer sa...

Bra recension, Rec är fantastisk och helt klart en av de bästa skräckfilmer på många år.

Weekend Video sa...

Tackar för de fina orden :D

khenrikm sa...

Underbar film! Min enda kritik är att när folk skriker högt på spanska i ett ekande trapphus (vilket i princip är hela filmen då), så blir det lite jobbigt för trumhinnorna. Såg du de bortklippta scenerna? Några intressanta och coola idéer där tyckte jag! Heja Spanien!

Weekend Video sa...

Jag har dubbeldisc-släppet men aldrig kollat på den andra discen så det kanske är dags då :D
TAck för tipset!