onsdag 10 juni 2009

Exorcist: The Beginning - 2004



Med tanke på att turerna runt denna redan klargjorts tidigare och storyn är den samma som i Dominion: Prequel To The Exorcist så går vi rakt på saken i stället.

Paul Schrader är inte rätt man att regissera en sådan film som detta. Renny Harlin är avsevärt mycket bättre på det fanimej. Här är det fart och fläkt från första början som jag fann jäkligt imponerande till det stämningsfyllda slutet. Det är blodigt, kladdigt och kleggigt från och till. Och när väl demon-rafflandet började så fick jag rysningar. Det är sant. Dem höll sig kvar hela slutet med och det är ett bra betyg.

Skarsgård gör samma roll igen och den här gången är han definitivt mer övertygande och framför allt vaken och intressant. Scenerna med den lokala SS-officern var bättre här med, fan allt var bättre här än i Schraders version. En stor del scener är samma som i den och det är nästan samma skådisar med, Izabella Scorupco är bara med i denna och hon är tjusig, till och med när mensblodet flyter på henne. Men här är det en bra stämning hela tiden och vi slipper en massa tråkigt prat som inte leder någonstans utan här flyter det fint med ett bra tempo. Nästan två timmar är denna men de flyger fram.

Effekterna är fina och samma med miljöerna, även om det är tydligt det är blue screen i vissa scener. Kryptan som det rafflas i är samma men ändå så mycket trevligare här. På det hela en mycket bättre film än både sin kollega och sitt rykte. Jag tycker denna är underskattad och nersågad utan egentlig anledning. Visst är det klart att detta inte skulle slå originalfilmen, att tro det är bara korkat. Men de som trott det skulle vara möjligt är de som nu sågar den värst och värre blev det när de fick vatten på sin kvarn när Schraders version skulle släppas. För då sågades denna ännu mer och när de väl sedan såg den andra så blev de ytterligare besvikna, såpass så de återgick till att såga denna igen bara av ren vana och besvikelse på att ha blivit brända, inte en utan två gånger av samma film! Och det är nu dem som sitter inne på IMDB och spyr galla över denna och hoppas på en renande exorcism som driver okunnigheten ur kroppen på idioterna.

Detta är en väldigt bra film med ett bra flyt, skön handling, en bra regissör som speedat upp både filmen och våldet och det är ett skönt demon-raffel på slutet som kronan på verket. Jag gillar filmen, jag till och med gillar den skarpt och skäms inte det minsta för det!

Rekommenderas, absolut!

4 kommentarer:

cozzi sa...

Renny Harlin tillhör kategorin regissörer som alltid får skit vad dom än gör. Killen verkar älska sitt jobb och är en oerhört proffsig yrkesman, framför allt i det här fallet. En mycket underhållande film till skillnad från Schraders klavertramp till sömnpiller.

Fred Anderson sa...

Mycket fin och underhållande uppföljare. Gillar den skarpt och har inte ens orkat se Schraders version.

Renny är underbar, och mycket av det han gör är perfekt popcorn-underhållning.

Weekend Video sa...

Härligt med folk med bra smak :D

cozzi sa...

Gruppkram! :D