söndag 28 juni 2009

The 7th Voyage Of Sinbad - 1958



Söndag än en gång och då brukar det bli söndags-raffel i form av hederlig matiné film och denna gången är jag inte sämre. Så varsågoda!

Allas våran raggare till sjöss, Sinbad, ska gifta sig är det tänkt men en elak trollkarl förtrollar hans brud så hon krymper till lagom storlek men det gillar inte den hårdföre sjöknutten så han går med på ett dumt förslag. Han ska föra samma trollkarl till en ö där dennes magiska lampa vilar i de trygga händerna på en cyklop. Med de ska samtidigt sno en bit skal från jättefågeln The Rock, inte wrestlern nu om ni nu tror det, och på så vis få tillbaka fruntimret till sin rätta storlek. Men allas våran sjöraggare har problem med att få ihop dumma män som vill offra sig för honom så han tömmer stadens fängelse på hårdföra män och vips så har vi en dudesonamission-film! Med hungriga, törstiga och fd fängelsekunder på skeppet så styr Sinbad skeppet mot deras undergång och cyklopens förtrollade rike. Vem ska överleva och vem är mannen i Datsunen på stranden?

Tidstypisk puttenuttigt romatik som är mer fånig än romantisk får mig att överväga om det är lönt att se klart för det är på väg att ge mig diabetes pga slisket men det är tanken på Harryhausens modeller osm återställer hoppet och det gör hela filmen värd att se. Skådespelarna är av tidsenligt snitt och det är fezar på skallen och snabelskor men inte ett enda ordentligt helskägg så långt ögat når vilket är dåligt. Kulisserna och miljöerna är fina med men det förekommer ett klipp mitt i filmen som gör att det känns som de har saxat ner den för att korta tiden och när ni ser den så kommer ni att förvånas med för det är rätt korkat gjort.

Harryhausens modeller denna gången är som tidigare nämnt en cyklop, en jättefågel med två huvuden och en drake samt en ormkvinna och givetvis en skelettkrigare!! Han är för jäkla skön. Draken är jäkligt fint gjort, samma med de andra monstrena med men det bästa i filmen är fighten mellan draken och cyklopen, den är jäkligt härlig att kolla in. Mycket bra gjort. Modellerna är det bästa för filmen i sig annars är ingen direkt cinematisk upplevelse även om Torin Thatcher som trollkarlen är skön. Gillar hur han driver på draken i slutet med sina uppmuntrande ord:
Find them! Kill them! Find Them! Kill Them!

Kul film för oss gummimonstersälskare och andra med tvivelsaktig filmsmak. Iofs bättre än The Golden Voyage Of Sinbad men ändå ingen riktig höjdare. Enzo Castellaris Sinbad Of The Seven Seas med Lou "Cage" Ferrigno är bäst då av dem Sinbad-filmer jag sett.

Inga kommentarer: