tisdag 2 juni 2009

Rolling Thunder - 1977
Major Charles Rane kommer hem efter 7 år i Vietnamesiskt fångläger. Han mottages som en hjälte och får både silverdollars som en ny Cadillac. Väl hemma får han veta att frugan har en ny man och vill skiljas. Själv bosätter Rane sig ute i verktygsskjulet, minnena efter fängelset som tortyren släpper inte och han verkligen fått smak för smärtan. Skjulet påminner om hans cell och där återupplever han allt igenom och verkar sakna det. Men snart nog så kommer ett gäng lowlifes på besök som sett han få pengarna på tv och nu vill ha dem. Rane vägrar att säga var de är. Så de torterar honom genom att stoppa ner hans hand i avfallskvarnen. Resten av hans familj kommer hem så de dödas precis som han själv skjuts och lämnas för att dö. Men han överlever. Utrustad med en protes på armen och bagaget fullproppat med vapen så ger han sig själv ut för att hämnas. Till hjälp tar han sin medfånge och vän Johnny Vohden. Tillsammans ger de sig ut på ett sista uppdrag.

William Devane har jag aldrig gillat för han ser så hemsk ut med sina löständer och han har alltid mest gjort tv så han har fallit bort. Men han har kommit de senaste åren i aktning och här är han i fin form som den känslomässigt störde för livet, Major Rane. En man helt tömd på känslor och som endast lever på minnen av tortyr och sina solglasögon. Tommy Lee Jones spelar hans vän, den ende person han relaterar till, Johnny Vohden. Han har inte många scener men de som de har tillsammans är fantastiska. Som denna till exempel när Rane kommer hem till honom och berättar om sitt fynd.

Rane: I found them.
Johnny: Who?
Rane: The men who killed my son.
Johnny: I'll just get my gear.
Rane: They're in a whorehouse over in Juarez right now. There's the four that came into my home, and there's eight or ten others.
Johnny: Let's go clean em' up.

Jones har även en skön scen med en hora som försöker runka av honom samtidigt som han monterar ihop hagelbössan under sängen de ligger i och imväntar signalen för dödandet som komma skall:

Horan: What the fuck are you doing?
Johnny: I'm gonna kill a bunch of people.

Skriven av Paul Schrader som även skrivit Taxi Driver som The Yakuza, Hardcore och Blue Thunder men även regisserade den usla Dominion, men här har han lyckats fint. Regisserad av John Flynn som regisserat Out For Justice, Lock Up och den mycket bra Best Seller med Bruían Dennehy och James Woods. Så detta är en hård film, hård så in i helvete och ett fint dokument över 70-talet med dess mode och miljöer, Känslan av Peckinpah är närvarande här och det är inte utan att jag tänker på Bring Me The Head Of Alfredo Garcia, vet ej varför men jag bara gör det. Devane har aldrig varit bättre och Jones är perfekt som den lika "döda" person som Rane. Han är lika avstängd och det är inte förrän som kulorna viner runt skallen på dem som man ser dem le i filmen. Men Devane rör inte en endaste min annars här, han är sten fanimej!

Nu såg jag denna på en ripp från det gamla hyrvideosläppet och det är i 4-3 och klippt så det vore verkligen bra om denna kunde komma på ett ordentligt släpp snart nog, iofs finns det ett spanskt släpp men det är också i 4.3. Men jag vill ha ett fint för allt annat är ett brott här för detta är en klassiker av rang som spöar så gott som alla hämnarfilmer där finns.

Lysande film på alla jävla vis där finns och den rekommenderas det varmaste åt alla!

1 kommentar:

Daydreamer sa...

Detta är en av de bästa vigilante filmerna, tror den endast finns utgiven på en spansk dvd utgåva.

Både William Devane och Tommy Lee Jones imponerar i denna genomgående starka film.

rekommenderas högt!!