lördag 20 juni 2009

300 - 2006300 är en fantastisk film som lämnar mig med lika stor andnöd varje gång jag ser den. Denna gången till och med var ögonhålorna fuktade vid flera tillfällen, bröstet bultade och jag hade en varm och välkänd klump i halsen. Jag älskar filmjäveln och har gjort den sedan jag såg den för första gången. Jag blev fast direkt. Och det är många som inte delar den känslan men jag vet åtminstone en som föll lika hårt som mig, han till och med såg den tre gånger på rad!

Gerard Butler från Reign Of Fire, Dominic West från The Wire, David Wenham från The Lord Of The Rings: The Return Of The King och Van Helsing mfl är kalas i sina roller och gör verkligen sitt för att förhöja denna upplevelse till max. Våldet är hårt, skoningslöst och brutalt men nödvändigt. Zack Snyder som kammade hem ett mästerverk med sin Dawn Of The Dead har gjort det igen med denna och precis som just Dawn Of The Dead har han knipit en plats hos mig för alltid med ännu en film. Detta är ytterligare en av de bästa filmer jag sett fanimej.

Precis som i filmer som The Wild Bunch, A Bettter Tomorrow 2 och fler så är det här fokuserat på ära, lojalitet och trohet. Något som är väldigt sällsynt i dagens samhälle och något som jag tycker själv är viktigt och kanske är det därför som filmer med just sådana tema fastnar hos mig. Jag gillar det för har man inte det så vad är man för en människa då? Och hela denna filmen är baserad på det samt de berömda drabbningarna mellan de tappra 300 och den miljon starka armén.

Visst är den inte så värst baserad på den äkta händelsen utan mer på Frank Millers grafiska novell och det stör säkert vissa det men Snyder har själv sagt att detta är en mer actionbaserad historia än en korrekt berättad historia. Samt att detta visas som det berättas av Dillios när han sporrar sina män i början av filmen innan det annalkande slaget med Perserna. Och en film med en bodycount på 585 måste man ju bara älska, eller hur?

Mästerverk, inget annat än ett jävla mästerverk!

5 kommentarer:

mamoulian sa...

*host* Lena Heady är sexig och Skägget är snyggt! *host* ;-D

Ska försöka fixa DAWN iallafall...

lizzardking sa...

Skägget ja! Hur fan kunde jag glömma Gerard Butlers skägg! Ännu mer plus för det då :D

Du ska inte bara fixa den, du ska fixa denna med! ;D

khenrikm sa...

Konstigt nog hade jag sett fram emote en "remake" av Flykten från NY med Gerard Butler i huvudrollen (som numera är lagd på is tror jag). Med Butler's skägg hade han kunnat hantera rollen utan problem. Men andra remakes är på G; Michael Bay ska tydligen göra en remake på Rosemary's Baby och jag tror varken Rosemary eller babyn gör sig med skägg, så den ser jag inte alls fram emot!

lizzardking sa...

Baby med skägg? Tror inte fast Gerard Butler hade blivit en bra Snake!

Daydreamer sa...

En storslagen och mäktig film.

Min kvinnliga arbetskamrat med rötter i Persien/Iran var mäkta irriterad över skildringen av hennes landsmän etc...