lördag 6 juni 2009

Spartan - 2004



Efter diverse hot om trubbigt våld mot mina ögonvitor via rektum så kände jag det var dags att se denna. Inte pga hot... önskemålen nu utan för jag ville det med och lite raffel med Val Kilmer tackar man aldrig nej till, inte jag i alla fall. David Mamet som regisserade och skrev den fina Heist som jag kladdade ner lite text om i går har gjort samma sak här.

Presidentens dotter försvinner och Val Kilmers agent som mer än gärna jobbar i det i fördolda rycker in på fallet. Men snart nog är det löst då dottern dyker upp död och Kilmer drar sig tillbaka. Men så händer något som väcker hans intresse igen och snart är turerna i gång igen och inget är vad det verkar att vara.

Smart och bra dialog och fina actionscener, inget överdrivit nu utan mer en realistisk version av det, gör att denna slinker ner lätt. Förutom Val Kilmer så ser vi Ed O´Neil, William H. Macy, Tia Texada, Johhny Messner och Clark Gregg. Mamet har skrivit ett bra manus och regisserat lika bra. Kilmer är som sagt tidigare alltid sevärd och här gör han en inte besviken. Kanske inget för den som väntar sin action i Transporter-stilen eller John Woo-våld. Gör man det så ser man fel film utan det är smart, fint agerat, bra tempo och härliga turer där man till sist inte vet vad som är sant eller ej. Precis som det ska vara. Låter det intressant så han man en fin stund framför sig, inte minst pga Sveriges Nyhetsbyrå som spelar en vital del här. Ni får se själva.

2 kommentarer:

cozzi sa...

Woo-hoo!!! Här går det undan :D

Bjuvs egen "Ring så spelar vi" fast i dvd-träsket.

Undervärderad thriller där med Kilmer i högform. Kul också att Al Bundy får fortsatt förtroende av Mamet.

Weekend Video sa...

Allt för fansen du vet!
Fast det däringa hotet du kommer att förneka nu gjorde sitt med ;D

Bra film, synd bara ingen verkar bry sig om den för man hör aldrig något om den.