tisdag 16 juni 2009

The Horror Of Frankenstein - 1970



Hammer hade planer på att återuppta sina Frankenstein-filmer men det sket sig på tummen då detta visade sig vara en remake på The Curse Of Frankenstein samt den skulle vara en blandning av parodi och fars på hela serien. Och istället för Peter Cushing som tog rollen som Victor Frankenstein till perfektion och den mest minnesvärda av alla tolkningar, valde de att ta in Ralph Bates som spelade mot just Cushing i Fear In The Night. Visst porträtterar Bates Frankensteins enorma ego bra här men kombinationen av Hammer och parodi/fars funkar inte direkt. Jag gilllar dem för deras annars seriösa tolkningar men detta blir bara platt.

Handlingen är annars det gamla vanliga. Frankenstein lämnar skolan, experimenterar hemma lite, dödar ett par personer under processen och skapar sitt monster som givetvis är våldsamt och allmänt otrevligt samt inte vidare klipskt. Och det rymmer med givetvis.

Denna gången ser vi Dave Prowse som monstret, samma lirare som gestaltade en viss Darth in da flesh men blev blåst på replikerna, och han är inget direkt snyggt monster och ser mer ut som en jättebebis med vattenskalle med ditritade ärr. Regisserad av Jimmy Sangster som även gjorde Lust For A Vampire och Fear In The Night och i en roll som den lustfyllda och pilska husan Alys ser vi Kate O´Mara från The Vampire lovers, en söt tjej och här får hon sällskap av Veronica Carlson från Dracula Has Risen From The Grave, denna och Frankenstein Must Be Destroyed.

En okej film får jag väl erkänna med ett skönt slut men endast värd hyllplats om man är Hammer-komplettist eller helt enkelt gillar fagra brittiska damer. Annars bör man spara pengarna till en Cushing-flick istället där han är Victor.

Inga kommentarer: