söndag 21 juni 2009

Villmark - 2003Norsk skräck har kommit i gång på sistone med filmer som Död Snö, Fritt Vilt 1 & 2 och den mindre lyckade Rovdyr. I den kategorien kan man även lägga Död Snö. Villmark däremot kom långt innan alla av dem men den hör man aldrig något om i skräckkretsar vilket är synd.

En grupp på fem personer ger sig ut i skogen på lite bonding innan de ska jobba tillsammans på ett tv-projekt. Chefen tar med dem till sin stuga långt åt helvete ute i skogen och de får lön under tiden, vilket borde locka bara det. Men intill skogen ligger en tjärn och intill tjärnen står ett tält. Och i vattnet ligger ett lik och nu går det snabbbt utför för vårat tappra gäng. Snart rasar hela strukturen och vad är det som egentligen har hänt och vad är det som fått deras chef att tappa kontrollen och börja hugga ner träd mitt i natten

En liten fin norsk skräckis med vibbar av Rituals i sig. Skogen är tjock här och tjärnen är verkligen...mystisk. För gillar man filmer som utspelar sig ute i da woods så komer man att gilla denna. Kanske inget mästerverk men den håller vad den lovar och man får garanterat ilningar utefter ryggraden och stämningen är rå här. Halva första filmen visste jag inte vad som skulle hända eller vad detta skulle leda till men sedan lade sig den känslan men mest pga att jag inte trodde de skulle styra upp det, men tji fick jag.

Inga kända ansikten i filmen förutom Eva Röse, som är rätt tjusig här faktiskt. Filmen i sig ska visst vara en homage till den norska filmen De dødes tjern 1957, vilket är en film jag missat men ska absolut kolla upp nu. Slutet här är lite oklart eller rättare en sak vilket jag inte blev klok på men det är väl meningen att man ska vara oklar och inte förstå allt. Men låt inte det avslå erat intresse för denna för se den bör ni göra. Stämningen är jävligt skön här och den höll mig vaken länge efter filmen. Svårt att finna filmer, speciellt skandinaviska med sådana nu för tiden, om någonsin annars.

Definitivt värd sina 10:- på ginza och verkligen värd en titt!

2 kommentarer:

cozzi sa...

Den här har jag missat. Mot Ginza ;)

lizzardking sa...

Go get ém, boy! ;D