torsdag 22 maj 2008

The Loreley´s Grasp


The Loreley´s Grasp - Amando De Ossorio - 1974

Amando De Ossorio är väl mest känd för sina filmer om The Blind Dead och Night of The Sorcerers. Men jag tror de flesta känner till filmerna om de blinda tempelriddarna som härjar på den Spanska landsbygden. Nog om det.

Denna gången har han gjort ett riktigt hopkok baserat på Niebelungen, gammal Asa-tro och klipporna i Rhenfloden i Tyskland. Och det är ett lyckat hopkok!

Handlingen rör sig om en liten stad vid en sjö som finner sina döttrar plötsligt dödade och deras hjärtan utslitna ur deras kroppar. Den lokala flickskolan fruktar för sin säkerhet och således bjuds en lokal jägare in för att skydda dem. Mest rädd är speciellt en lärare som mer fruktar att eleverna ska falla för jägaren än för mördaren! Jägaren får inte sova på området utan är förvisad till ett skjul där han delar sovplats med ett gäng gamla cyklar och sina gamla bössa troget vid hans sida.

De lokala förmågorna tror det är ett djur som dödar i staden och ett ljushuvud till och med utbrister att det är en björn! Som tydligen har tagit sig upp på andra våningen i ett hyreshus och dödat en flicka och sedan stängt dörren bakom sig igen... Jaja.

Jägaren kommer snart något gammalt på spåren som inte är någon björn utan något av en annan värld...

Gillar man spansk 70-tals rysare så gillar man säkerligen denna med. Som sig bör så är där gott om halvnakna damer, väldigt stiliga sådana, gore med för den delen. Speciellt scenerna där de rivs av monstret är bra gjorda.

Tony Kendell spelar jägaren och han gjort andra filmer med både Ossorio och Paul Naschy!
I rollen som Loreley ser vi den underbart vackra Helga Line. En klassisk skönhet som inte gillade Ossorio alls. Hon påstod han var en svag regissör och hon gjorde rollen endast för pengarna då hon var ensamstående med barn. Men i filmen är hon bra och det är det viktigaste. För snygg är hon! Även hon gjorde flera filmer med den lysande Naschy.

I rollen som den mansrädda läraren ses Silvia Tortosa. Hon gjorde filmen Horror Express med Peter Cushin, Christopher Lee, Telly Savalas och Helga Line. Även detta en annan spansk skräckfilm som bör ses!

Stämningen i denna är väldigt skön, miljöerna är bra, kulisserna med. Speciellt med tanke på att budgetten halverades under inspelningen.

Rekommenderas varmt för älskare av 70-tals skräck.


2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Visst är den fin!! Det är verkligen något speciellt med de spanska skräckfilmerna från 1970talet!!! Jag har ett par Naschyfilmer liggandes hemma som jag ska se så fort jag hinner, och fler är beställda!! Mums! :)

Weekend Video sa...

Rekommenderar Hunchback of The Morgue. Förmodligen hans bästa film förutom Daninsky-filmerna. Underbara dess spanska skräckisar :D
Tack för du tar dig att läsa :D