onsdag 28 juli 2010

La settima donna - 1978



Ytterligare ett bidrag till rape & revenge genren bara det att detta är ett italienskt bidrag. Nu är detta inte det första som har gjorts av pastaätarna utan de har gjort Night Train Murders och Terror Express med. Säkerligen fler också men dessa är de som jag kommer på. Just denna fanns på svensk hyrvideo från Cinehollywood under titeln Terror. Själv såg jag inte den då men minns att päronen gjorde det samt att det omnämndes en scen med ett strykjärn. Mycket riktigt förekommer det en sådan scen när städerskan brutalt misshandlas i filmens första tio minuter innan hon slags ihjäl med ett sådant verktyg. Storyn går annars ut på att en trio bankrånare tar ett hus med en nunna och fem elever till henne som gisslan under tiden som flykten planeras av dem. Karlakarlar som de är så låter de ta för sig av de unga tjejerna och även nunnan som gruppvåldtas, förnedras för att nämna en del av deras hyss de har för sig. En annan av tjejerna finner oskulden ryka genom att hon penetreras med en grov stav bara för nöjes skull och det roliga tar inte slut där...

Ska man ställa den mot The Last House on the Left så är denna mer grafisk och hårdare i sitt våld samt vi slipper det tramsiga buskiselementen som förekommer allt för ofta där i. Men bara för denna är mer grafisk så betyder det inte att den är råare i vare sig ton eller känsla. Där är Cravens film oöverträffad och ingen annan av filmerna i denna genre kommer i närheten av. Vill man ha råheten kastad i ens ansikte och man är beredd att stå ut med bondkomik så är Cravens film odiskutabel vinnare men vill man ha mer förnedring och mer av allt så är detta en klar vinnare.

Här får vi kanske inte så mycket nakenhet men desto mer sleaze i form av unga kroppar som utnyttjas av fula karlar som inte drar sig för att sticka sina skitiga fingrar där de definitivt inte hört hemma. Lite pangpang får vi med både i början som i slutminuterna och det är allt. Samma vad gäller hämnden, den är över fort och alldeles för snabb för min smak. Där Camille Keaton tar sin tid i I Spit on Your Grave så är det raka motsatsen här. Florinda Bolkan gör processen kort alldeles för snabbt men får betala sitt pris för rättvisa i filmen på ett personligt plan medan tjejerna plundrar redskapsskjulet i bästa Bianchi stil.

Annars flyter denna på fint med ett bra tempo men den tappar i slutet och man bara vill det ska ta slut för det blir för utdraget. Sen att hämnden blir så snabb som den blir gör att filmen tappar lite av sin charm. Lite mer utdragen hämnd efter all förnedring hade allt behövts för denna skulle kunna utmana The Last House... Det och en råare stämning. Nu stannar den bara som en fullt godkänd tvåa på rape & revenge himlen.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Jomen visst! Den här lider av samma problem som de andra R&R-filmerna; flickebarnen hinner knappt hämnas förrän filmen tar slut.

Annars tycker jag att den här vinner lite på att busarna har olika personlighet och att allt utspelas i stort sett på samma ställe - det blir lite klaustrofobiskt då.

Weekend Video sa...

Personlighet har allt ligisterna, det håller jag med om men det klaustrofobiska det vette tusan för de är trots allt i en villa vid havet med pool ;)