onsdag 28 juli 2010

Necronomicon: Book of the Dead - 1993



Brian Yuzna´s brinnande intresse för H.P. Lovecraft´s arbete är vida känt men frågan är om denna är det. Yuzna regisserar bara en episod denna gång medan han tagit in två andra regissörer till de andra episoderna. Vilket gör detta till den första episodaren här inne på länge.

Själva filmen börjar med att Lovecraft himself, spelad av Jeffrey Combs och körd i en taxi av Yuzna själv, anländer till ett mystiskt museum där Necronomicon ska finnas. Självklart måste Lovecraft finna denna och ger sig således ut på en tur som innebär att finna boken och sedan ta med sig så mycket med sig med den som han kan. Istället börjar han läs ur dne och från det han läser skriver han följande episoder på plats och nu är det dessa som vi får del av i filmen.

Först ut är Christophe Gans med The Drowned som handlar om ett gammalt arv som ligger i ett gammalt hotell med en mörk våt hemlighet i källaren. Bruce Payne spelar arvingen till Richard Lynch som återvänder och upptäcker att släktingens nemesis inte alls försvunnit utan ligger i dvala i väntan på att Necronomicon än en gång ska finnas och läsas högt ur. Det kanske inte behövs påtalas att så görs?

Här blandas det med fina modeller, en stuntman med kraftigt taskig peruk (våga inte blinka när Payne hoppar till lampan!), vissa mindre digitala mindre effektiva sådana men trots det bättre än de i Dagon, lite naket, en bra atmosfär, slemmiga tentakler och hederlig latex/stuntman i gummidräkt. Cans är en bra regissör som gjort både Silent Hill som Vargarnas Pakt sköter sig fint här och ger oss den bästa av de tre episoderna. Att Lynch är med ökar på lite för Payne har jag rätt svårt för.

Den andra episoden The Cold regisseras av japanen Shusuke Kaneko som tidigare gjort mest Gamera och någon Godzilla samt Azumi 2. Eftersom han inte talar engelska alls och här arbetade med en helamerikansk ensemble så får vi vara tacksamma det inte blev sämre än det blev. Storyn här handlar om en undersökande reporter som kommer en hemlighet på spåren efter att en stor del stympade kroppar dykt upp i ett område. Eftersom han sitter ensam på informationen så ger han sig direkt till de han misstänker för brotten. Väl på plats finner han inte bara extrem kyla utan även en ung dam och hennes mor. När han sedan lägger fram sina misstankar så läggs även korten från de som bor i huset fram. Frågan är bara om han kommer att klara av deras samt ta sig levande därifrån? Enda kända namnet i den andra episoden är David Warner och det räcker för hans närvaro skänker inte bara stabilitet till avsnittet utan även lite tyngd åt rollbesättningen.

Den tredje och avslutande episoden känner jag är så långt i från Lovecraft det bara går för här. Men underligt nog är det Yuzna som regisserat och jag trodde han var insatt än det som visas upp här. Två snutar i vild jakt efter en mördare kallad för The Butcher (originellt så det förslår detta) följer efter honom in i ett förfallet hus där snart allt går åt helvete. Snutarna som är så olika som det bara går att vara är givetvis ett par mot reglementet och hon är gravid men det är väl bara för vi ska känna för karaktärerna antar jag. Givetvis lyckas inte detta det minsta. Yuzna som märker att hans historia inte är i klass med de andra öser därför han på med slafs, gore och bra effekter men det hjälper inte när det är så tråkigt som här. Jag skiter fullkomligt i den kvinnliga snuten och ännu mindre om hennes partner och när de båda får sitt så har jag somnat men bara kort nog så jag hinner se resultatet av åverkan på deras kroppar. Ingen bra avslutning men för Yuznas del så funkar de segment han regisserade med Jeffrey Combs bättre runt själva filmen än hans episod.

Två av episoderna är bra fast Christophe Gans episod är den bästa av dem och sedan faller de i den ordning de serveras och den sista är den sämsta. Är man bekant med Yuzna så vet man att han funkar bäst när han producerar Stuart Gordon förutom deras Dagon. Så vill man se en bra Lovecraft från Yuzna eller någon annan för delen så se From Beyond eller någon av de andra fast har ni sett dem och kan dem utantill så kan den funka för stunden. Vänta er inget utöver det vanliga för det får ni inte men tar man den för vad det är, ett tidsfördriv, så kan man överleva den sista kassa episoden vilken sänker helhetsintrycket av filmen.

Inga kommentarer: