torsdag 5 maj 2011

The Exterminator 2 - 1980Ginty är tillbaka som The Exterminator och det är såklart Cannon som ligger bakom allt. Handlingen är precis samma sak än en gång men det är inte samma sak som i den första filmen. ´Nam flashbacks blåses vi helt på vilket är synd för det är ett måste i varje film av rang. För det andra så är det uppenbart låg budget vilket avslöjas i alla scener som är inomhus som i Ginty´s flickväns lägenhet eller på baren de så frekvent besöker. Vad som det däremot är budget bakom är våldet även om filmen lider av en besynnerlig klippteknik. Fast nu är editeringen gjord av en kille för Cannon som heter Norris i efternamn så ni fattar kanske varför då...

Just våldet är frekvent men det störs av den underliga klippningen i scenerna för det går vilt till ibland så man tror det är censur men det är bara Norris som har övat rundsparkar istället för att koncentrera sig på det han skulle/borde göra. Ta bara scenen med värdetransportbilen. Vem har ihjäl föraren och hur går det till? Jag spolade tillbaka men blev inte klokare för det. Fler exempel är där men de minns jag inte nu.

Lite sådana fel tillsammans med de usla kulisserna sänker filmen lite för mig vilket är synd då Ginty är bättre än någonsin i en film med sitt agerande. Kolla bara in scenen vid sopbilen när han hotar gängmedlemmen innan han kastar in honom i bilen. Väldigt övertygande och bra jobbat av honom. Till skillnad från första filmen där han mest såg ut som en ledsen vovve. Fans av The Wire kommer att jubla när Frankie Faison dyker upp som Ginty´s polare med sopbilen. Själv blev jag väldigt överraskad på ett positivt sätt för Frankie är en skön lirare med grym pondus.

Mario Van Peebles är X här och han är precis lika fånig som sitt namn i filmen. Uppenbarligen så är det någon med dragning åt karlar som designat hans kläder samt friserat honom för han ser ut som en bakgrundssångare åt Frankie Goes To Hollywood. Spelar över gör han med och X´s bästa scen är i slutet när han får in en lyckad träff och skriker samt hoppar ner från en pelare. Stor underhållning i all sin absurditet.

Själva storyn är densamma med Ginty som rensar upp igen bara det att han använder eldkastare för det mesta och kör sopbil. Motståndarna är ett ungdomsgäng ledda av den "mystiske X" och de får Ginty på kornet när han rostar ett par av dem. De ger igen och han ger igen och attacken på Ginty´s flickvän är faktiskt oväntat hård. Så ha ett extra öga öppet för den sekvensen. Annars inget direkt som klår på den första filmen men kan funka om man vill se mer av Ginty i sin paradroll. Tyvärr lämnade han oss 2000 på grund av cancer men de som vill se en mer komisk sida av honom rekommenderas Madhouse med Kirsty Ally där Ginty är en skitjobbig snickare till granne. Det är en skön film.

Inga kommentarer: