tisdag 3 maj 2011

The Exterminator - 1980Alla har säkert mer än en gång sett James Glickenhaus film The Exterminator med Robert Ginty, Steve James och Christopher George. Har ni inte sett den så kan det vara läge att leta upp den då den innehåller ett par ordentligt sköna scener som sticker ut. De som jag syftar på är scenen med köttkvarnen och sexklubben där de serverar unga pojkar till feta äckliga gamla gubbar. Just den sista scenen ger mig alltid en hård känsla av tillfredsställelse när Ginty´s karaktär kommer dit och rensar upp.

För detta är ingen skräckfilm eller en föregångare till Twilight utan en stenhård vigilante-film där packet på gatan rensas bort med skoningslös precision. Precis som det borde vara. Ginty spelar här en Vietnamveteran som flippar ut efter att bästa vännen (James) lemlästas av ett gäng och tar saker och ting i egna händer. Men snuten (George) är inte långt efter men får för det mesta nöja sig med att städa upp resterna efter The Exterminator som han kommer att kalla sig.


Agerandet kanske inte alltid är på topp då Ginty inte direkt är någon som är känd för sina karaktärsdrivna roller då han gör sig bäst i filmer som den här då han bara behöver se hård ut. Fast egentligen ser han mer ut som en ledsen sankt Bernhard men det kan man skita i. Mannen mal ner folk och rensar upp bland patrasket och det räcker långt för den här svensken.


För att en film som ska handla om Vietnamveteraner så måste det såklart vara med flashbacks från `Nam annars räknas det inte i min bok så där för är det kul när filmen avhandlar den delen direkt och vi får se den grymma sidan av krig när James och Ginty rensar upp bland Charlie och grabbarna. Enligt mig, den bästa delen av filmen.

 
 För komplettister av vigilante-filmer eller folk som helt enkelt gillar se en ensam karl rensa upp i träsket så är det här ett lika välkommet som klassiskt tillskott. I sann anda så kom det även en uppföljare producerad av bolaget-vars-namn-inte-får-nämnas-med-de-är-ansvariga-för-att-ha-förstört-Charlie-Bronsons-frisyr. Ginty är tillbaka med svetshjälm, eldkastare och upphottad sopbil för att ta sig an Mr X. Också ett jävla namn på en skurk. Fast det tar vi i ett senare inlägg. Tills dess, se om den här.

7 kommentarer:

Ty sa...

Great Review! Weird coincidence, we just posted Exterminator 2 just the other day!

khenrikm sa...

..."scenen med köttkvarnen och sexklubben där de serverar unga pojkar till feta äckliga gamla gubbar. Just den sista scenen ger mig alltid en hård känsla av tillfredsställelse.."

Det var något som lät lite fel/roligt med den biten! :D

Stefan sa...

Snyggt där, flashbacks är ett grundkrav. Och att dom säger Nam i tid och otid. Köttkvarnsscenen är den man minns starkast. Riktig klassiker.

Weekend Video sa...

Ty:
Actually not a coincidence because i read your review and sudden felt the urge to revisit this movies again :) So thank you!

khenrikm:
"...när Ginty´s karaktär kommer dit och rensar upp." antar du lämnade den delen utanför på ren kiv ;)

Stefan:
Tackar för det :)
Del två är sed den med men får se om jag pallar skriva efter jobb ikväll.

Ty sa...

Your Welcome! Happy you enjoyed them too!

Anonym sa...

Jag får skämmas, men jag har aldrig sett den här! Nämnde det för en av sönerna(som var på besök ikväll) och han bara skratta. "Du måste kolla in köttfärsen farsan" sa han och lova ta med sej den till nästa gång han kommer förbi.
Så jag antar att man har nått att se fram emot?
norwood

Weekend Video sa...

Har du inte sett den så har du något att se fram emot då :)