fredag 6 maj 2011

Treasure Of The Amazon - 1985Då var det dags för lite mexplotiation igen på Weekend Video. Och som i de flesta fallen så är det Rene Cardona Jr. som ligger bakom galenskaperna som kommer att utvecklas framför oss. För vem kan annars göra ett simpelt djungelunderhåll till en smärtsam upplevelse med kannibaler, huvudjägare, pirayor, alligatorer, infödingar och lokala heta damer? Hur kommer det sig så att en film med så underhållande ingrediens kan vara smärtsam undrar säkert en av er och det ska jag svara på här.

Handlingen är det gamla vanliga. Det är girighet och jakten på guld som driver vitt skilda människor in i Amazonas men det blir inte guld utan i det här fallet, diamanter. Stuart Whitman, gentleman som inte drar sig för att slakta muterade kaniner i skinnställ, lever ett stillsamt liv i bushen där han äter orm, dricker sprit, odlar skägget och röker sin pipa. Precis som vilken livsnjutare som helst och oftast gör han det på Hugo Stiglitz flodbåt. Jepp, Stiglitz är med i sedvanlig ordning och dricker i stort sett bara sprit och rattar sin båt. Så, då var det fastställt. Över till de andra. Väl på båten så lever Whitman jävel och kapar fingrar samt matar alligatorerna med de lokala smakerna.


Samtidigt i en annan del av Amazonas springer ett gäng oljeletare på en grund grav, finner skelettdelar och diamanter och så var de i gång. En av dem är Bradford Dillman och bruden som flörtar vilt med honom var med i Plankan. Tyvärr är hon inte naken i filmen. En tredje part är de två skojarna på båten med Whitman som vill ha honom att leda dem in i bushen vilket han vägrar osv... Och det slutar med han gör det för att f¨å avslut. Ni fattar själva. Nu är det inte bara vildlivet som hotar i bushen för det finns även en gammal lägerkommendant där som jagar guld själv. Det är Donald Pleasence med fint sällskap i fin form av Sonia Infante. Fin kvinna det med härliga ögon.


Visst det låter fint som snus det här och det är autentiskt djungel med alla dess olika djur, insekter och allt vad det nu må vara. Det förekommer blod, squibs och fan och hennes moster men det stupar på filmens längd. Två timmar är minst 30 minuter för länge och sedan spelar det ingen roll hur många skådisar som Cardona får med i filmen. Fan, till och med John Ireland är med i den och jag har inte den blekaste aning om vem killen är! Det tog mig drygt 4 timmar att se 2 och så ska det inte vara. Man tröttnar och gör allt annat än tittar trots att filmen flyter på relativt bra men det blir fel någonstans  för det blir segt som klister. Och då spelar det ingen roll att Sonia Infante har rattarna ute kroniskt.


Djungelfilmer är alltid underhållande och när de är inspelade i en autentisk sådan som här så blir en festlig upplevelse men då får det bara inte bli lika tråkigt som här. För med den här rollistan och trots en trött Pleasence som upprepar en av sina otaliga nazistroller med en rätt fjuttig Hitlerhälsning i slutet går den fetbort för mig. Kan inte tänka mig att se om den för det här var en dryg upplevelse som endast kan jämföras med att få en vinkelslip frivilligt uppförd i rektum. Utfört av en blind hockeyspelare.

2 kommentarer:

Geten sa...

Oj oj, nu yrar du väl iallafall. Kanonfilm ju. Får du i hemläxa att se om i 1 sittning.

Weekend Video sa...

Tyvärr inte. Plågsamt seg att ta sig igenom till skillnad mot första gången jag såg den. Då var den bättre än vad jag upplevde nu sist.