söndag 3 oktober 2010

A Nightmare On Elm Street - 2010



Wes Craven är en av dem som uttryckt sitt ogillande över denna men från hans sida var det mest att han inte fick vara med på ett hörn och sola sig i glansen från sin egen gamla film. Vilken i sig inte har något direkt att hämta hos denna som även om den här versionen är en regelrätt remake scen från scen rätt av. Därför att detta är en bättre film på alla vis med en suverän Jackie Earle Haley som Freddy. Borta, tack och lov, är Englunds flamsiga Freddy som mer framstår som en lekfarbror med snuskiga tankar som aldrig får komma i pränt medan Haley´s framstår som den återuppståndna pedofil han egentligen är. Och med nytt snusk i tankarna. Filmen i sig är avsevärt bättre med jämnare flyt, mörkare stämning och en Clancy Brown i skägg. Visst saknar jag John Saxon i filmen men man kan inte få allt.

Storyn är precis den samma och som det står längre upp så är flertalet scener rätt av från originalet bara det att det är inte bara bättre gjort, vi får snyggare set och miljöer. Ungdomarna i filmen är precis som av sin tid som de i originalet var och självklart är det kampen mot sömnen som är i fokus här. De som fruktar en upprepning av det minst sagt originella och fullkomligt obegripliga slutet så får vi det såklart men avsevärt bättre och mer lättförstått.

Så vilka riktar denna sig till då kan man undra? ja, inte de rabiata Englund-fansen som bara kan se honom i rollen som Freddy, ej heller de som bara sitter på nätet och gör sig lustiga och hetsar upp sig över remakes i det stora hela för den skaran är som de är utan denna riktar sig till fans av skräck samt de skiter i om det är en remake eller ej, men kanske främst för dem som tycker att originalfilmen i sig är en bra idé men stupar taffligt utförande och en inte fullt så skrämmande antagonist som man hade velat. Då är detta en bra film som kanske inte är någon aha! upplevelse men väl värd att se inte minst för en strålande Jackie Earle Haley som just Freddy. Inget flams, smådryga one-liners utan just den pedofil personen ska vara med ett par riktigt vassa knivar. Själv är jag fullt nöjd med den och till skillnad från Friday The 13th 2009 så lär jag inte glömma bort denna direkt.

Inga kommentarer: