onsdag 13 oktober 2010

La orgía de los muertos - 1973



Detta är en film med flera olika titlar så jag kör på originaltiteln för det blir enklast så tycker jag. De andra titlarna är The Hanging Woman, Zombis återkomst på svart VTC, Return of the zombies på den utgåvan jag nu såg och det är säkert fler på den med. Hur som helst. Detta är ytterligare en spansk mysrysare med den alltid lika härlig Paul Naschy i en mindre roll men det gör inget för han snor filmen i vilket som helst. Här spelar han Igor, nekrofil, gravplundrare och annat trevlig och snart nog zombie med. Till den typiskt lilla byn i bergen kommer en yngling för att indriva ett arv som snart finner sig i en dödlig kamp med både levande som döda. Att ynglingen, som spelas av Stan Cooper (Stelvio Rosi), ser ut som en blandning av en ung Chuck Norris ala Breaker, Breaker med snorbroms och en frisyr som Roland Cedermark hade dödat för så kan det inte gå fel. Tycker man.

Den kvinnliga fägringen står Maria Pia Conte för medan Dyanik Zurakowska, som även är med i Naschy´s La marca del hombre lobo, står för de kvinnliga inslagen där det ska svimmas så fort det är spänning/besvärligt i åtagande. Visst ser hon bra ut men står sig slätt mot Conte. Nu är detta inte en renodlad zombiefilm utan mer en typisk Hammer med en fumlig detektiv så en sådan får vi här med komplett med skägg, pipa och tvåfärgad halsduk. Att han sedan går på i vissa scener som om livet hängde på det gör det bara mer underhållande. Tyvärr är filmen lite seg så var beredda på att somna mellan varven och det är inget att skämmas för för denna tog mig flera kvällar att ta mig igenom innan till sist den var sedd i vaket tillstånd.

Filmen är inte dålig utan bara rejält spansk med vackra damer, mysig stämning och Naschy. Vi får gravkammare, stenigt landskap, gruvgångar osv... Stämningen är avslappnat skön men tyvärr för avslappnad så man somnar till lätt. Själva zombiesarna kommer inte från den sista kvarten och då är de inta bara utrustade med nedsatt syn och hörsel, de låter även som Darth Vader när de känner sig fram. Vad som räddar filmen är slutscenen som visar på skön inställning till det hela och tankarna från Polanskis The Fearless Vampire Killers är inte långt borta bara det att det inte är snö här och att Sharon Tate inte är med i filmen.

Som film är detta mer en typisk soft rysare med fumlig detektiv, ung "stilig" hjälte, fagra damer, invecklad grundhistoria som får sin förklaring och lite myspys mellan varven. Kanske inget för de som vill se zombieslakt men för oss som är sugna på spanskt och Naschy så funkar den fint bara se till så ni inte är trötta för då lär John Blund allt slå till.

2 kommentarer:

mrgundez sa...

Hej!
Den här filmen är omöjlig att få tag i kan du tipsa vart man hittar denna?

Weekend Video sa...

Hej på dig.

Kul du hittade något kul att läsa här. Filmen finns faktiskt på DVD men jag är osäker på att den är helt intakt då det cirkulerar otaliga versioner på den på vissa torrentsidor. Fast DVD´n finner du här:

http://www.planetaxel.com/productDetails/790357941193

Hoppas jag kunde hjälpa till :)