söndag 17 oktober 2010

Law Abiding Citizen - 2009



Detta är en förvånansvärt tung och hård film som tappar på grund av ett svagt slut där det blir så tillrättalagt och sockersött att sockernivån i mitt blod far igenom taket. För bjuder man på en film med detta upplägg och sedan kommer med ett sådant slut så får man ta kritiken från Weekend Video. Filmen bjuder på ett intressant upplägg där en överlevande far tar hämnd på systemet och dess ledande åklagare som gått med på en uppgörelse som släppt den grövsta våldsförverkaren i ett fall fri alldeles för lätt i ett mordfall. Åklagaren som inte vågar riskera en förlust på grund av att han inte vill spräcka sitt rekord i fällande domar gör en deal som kommer att få ödesdigra händelser längre fram i tiden för alla inblandade och den som anses vara skyldig sitter inne redan.

Gerald Butler är en pärla i filmen, precis som i allt annat han är med i. Jamie Foxx spelar åklagaren med smak för action och gärna vill vara i händelsernas centrum samt vägrar erkänna sina misstag, är bra han med fast jag har lite svårt för att se honom som åklagare. Men det är inte värre än det går att acceptera.

När det kommer till våldsamheter så får vi verkligen mer än vad man kan tro på i en film som denna då det stundtals går rejält våldsamt till. Bland annat överfallet i cellen utfört av Butler överraskar i all sin brutalitet och blodflöde, det forsar bokstavligt talat fram. En del andra saker överraskar med som en del av hämnden men det bör upplevas med egna ögon. En sak som överraskar här är inte bara våldet eller omfånget på hämnden eller det rätt svaga slutet utan själva idén med filmen. För det är precis en sådan hämnd man själv skulle vilja utföra om samma öde drabbade en själv vilket man får hoppas inte lär hända.

Filmen var en fullt sevärd upplevelse som förvånade mig med både sitt innehåll som dess tyngd och hade det inte varit för det klena slutet så hade denna hamnat i hyllan i det närmaste. Nu nöjer jag mig med att se den fast det är inte så illa det heller. Ni som inte sett bör göra det om inget annat för Gerald Butler´s skull.

4 kommentarer:

Anders Norén sa...

Mycket bra film, men som du skriver är slutet helt klart dess svagaste del. Fantastisk mitt dock, och en riktigt bra prestation av Gerard Butler. Jag vill se mer Law Abiding Citizen och (mycket) mindre av The Bounty Hunter av den skådisen.

Weekend Video sa...

Anders:
Kul att du hittade hit och tack för både du läste som kommenterade!

Ty sa...

Decent revenge thriller! Gerald Butler was good. He should do more roles like this.

Weekend Video sa...

Yeah, Butler is da man!