söndag 14 november 2010

Brain Smasher... A Love Story - 1993



Jag minns när denna fick sin release och den blev fullständigt slaktad enhälligt av precis varenda kritiker. Samma kritiker som bara ser tjusningen i svensk glesbygdsfilm, Bergman relaterade ångestinstallationer och annan pretentiös smörja borde få sina könsorgan doppade i sylta och sedan uthängda till vildsvinen för detta är en grymt underhållande film som det tagit mig allt för lång tid att se. Kanske var det kritiken som hejdat mig eller bara mitt svaga sinne för jag är barnsligt förtjust i Andrew Dice Clay. Precis lika förtjust i honom som jag inte tål Teri Hatcher, ungefär lika passionerat. Men Hatcher överraskar mig här precis som Albert Pyun gör genom att göra detta till mer än en typisk actionkomedi i mängden.

Visst är det gott komiska inslag i denna och det är just de som Brion James och Tim Thomerson´s spel som korkade poliser och en fullkomligt briljant granntant som höjer filmen. Det samt den underhållande dialogen som är minst lika vasst skriven av Pyun. Bovarna i dramat är kinesiska Shaolinmunkar som precis hela tiden blir förväxlade med japanska ninjas vilka de bestrider även in i döden bokstavligt talat. Det förekommer så ofta att man själv till sist skriker det i soffan med dem. Så kul är det. Själva actionen består mest av slagsmål med tillhörande sparkar, slag och hoppande precis som det bör vara i en film av denna stilen bara det att det är gjort med en stor glimt i ögat från de inblandade. Ta bara scenen när Brion James råkar ut för ninjo.. Shaolinmunkarna på kontoret. Storkomik bara det.

Nu är det lågbudget så det skriker om det vilket scenen i början av filmen tydligt visar när vi ska luras att tro vi är i England och en statist ska prata med brittisk dialekt, det funkar inte men man sväljer det direkt när the Dice kommer i bild och tar över med sin säregna stil. Hatcher spelar filmen så väl hon kan och verkar ta den på största allvar men kommer in i det komiska i slutet. Nu är Hatcher ingen vidare skådespelerska men hon har en fin kropp så jag nöjer mig med det fast ska jag vara ärlig så växte hon ett par pinnhål i mina ögon efter denna insatsen. Bland annat så har hon ett par roliga scener med en lirare som heter Romeo. Hela filmen är fylld av komiska stunder som man inte direkt är beredd på vilket skänker filmen dess stora underhållning.

En annan sak är den att det förekommer ett par händelser som jag inte tror är avsedda att hända men som Pyun ändå lät vara kvar i filmen. Den ena är när munkarna jagar Hatcher på en rak gata och en av dem helt enkelt snubblar oväntat bara för att resa sig upp och springa vidare igen. Det ser så oväntat ut att det kan inte vara planerat medan den andra är när ytterligare en munk ska hoppa på en vägg eller det var ut genom ett fönster och missar totalt. Kul som sagt och säkerligen inte avsiktligt.

Storyn, vilken jag glömt skriva om, handlar om Andrew Dice Clay som är utkastare aka Brain Smasher som erbjuder sina tjänster åt Teri Hatcher´s modell för att skydda henne mot de illasinnade munkarna som vill åt en röd lotusblomma hennes syster skickat till henne för att få världsherravälde. Ja, ni fattar resten. Det är slagsmål, komik och massor av fyndig dialog. Ta chansen att se den för detta var en riktigt underhållande film där även skurkarna får chans att glänsa med lika vass dialog de. Speciellt Yuji Okumoto som deras ledare. Rekommenderas det varmaste!

Inga kommentarer: