onsdag 24 november 2010

Best Seller - 1987



Dennis är polis som jobbar i bevismaterialshanteringen när stället blir rånat med följden att två kollegor dör, Dennis själv skjuten samt att han knivhugger skytten. Ett par år senare är Dennis aktiv polis samt författare med skrivkramp efter sin frus bortgång när han plötsligt finner sig uppvaktad av en underlig man som följer honom överallt. Snart nog framskrider mannen och erbjuder Dennis ett förslag om upplägg till en ny bok för honom att skriva. Det visar sig att mannen som heter Cleve, är en torped för en rik affärsman och har använt sig av sina kunskaper för att föra dennes företag till toppen genom att mörda olika personer stått i dess väg. Dennis tror givetvis inte på Cleve så tillsammans tar de en resa genom alla platser där morden skett och sakta men säkert börjar Dennis inse att Cleve talar sanning. Att de sedan är påpassade och beskjutna gör det inte svårare att bli övertygad heller för Dennis. Så nu börjar planerna på en bästsäljare ta formen bara det att denna är baserad på verklig fakta.

Dennis spelas av Brian Dennehy och Cleve av James Wood, som fullkomligt äger filmen, och deras scener tillsammans gör så man bara sitter och myser för det är så otroligt bra spel mellan dem. Storyn är skriven av Larry Cohen som här gör sitt främsta arbete enligt mig medan regin är skött av hårdingen John Flynn som gett ovärderliga pärlor som Rolling Thunder och Out For Justice. Med andra ord så blir det precis som man vill ha det då. Dennehy och Woods är ett ovärderligt radarpar som ger filmen det där lilla extra som kanske inte behövs här men ändå gör att den stiger högt.

I en scen så blir inte Dennis inte nöjd vad än för bevis Cleve lägger fram för honom så Cleve utbrister att nästa gång ska han allt ta foto. Vilket han gör direkt efter i en lysande scen med en fotoautomat. Vilken man en gång har sett aldrig glömmer.Nu ska vi inte bara låsa oss vid Woods och Dennehy för vi får även Victoria Tennant från Inseminoid i en roll och som ägaren till det stora företaget ser vi Paul Shenar som gör denna sortens roll alltid med stor övertygelse och alltid är skoj att se. Seymour Cassell dyker även han upp snabbt precis som Branscombe Richmonde, Sixkiller ni vet från Renegade! Han har en kul scen där han ska kapa en bil för övrigt i början av filmen.

Woods är en pärla i allt han gör men här är han fullständigt lysande, så är det bara. Allt från kroppsspråk till dialoger sätter han perfekt. Dennehy är sitt vanliga stelkroppade jag och spottar ur sig sina eder med stor övertygelse precis som alltid. Båda är underbara skådespelare för mig men tillsammans är de dynamit och det var denna filmen som cementerade dem hos mig som favoritskådespelare. För det går bara inte att tycka annat än om den här filmen för den är ett underskattat och lite bortglömt mästerverk som förtjänar mer uppmärksamhet än den fått genom åren. Så nu hoppas jag att jag kanske väckt något intresse för denna filmen för det är det minsta jag kan göra för den. Själv håller jag denna högt så köp den, se den och älska den precis som jag gör! Med varmaste rekommendationer!

4 kommentarer:

Anonym sa...

En av 80-talets bästa filmer, nuff said. Filmfarbrorn.

Weekend Video sa...

Tack för din kommentar och tack för du tittade in!

Ty sa...

Good thriller! Dennehy and Woods were at their best.

Weekend Video sa...

I totally agree with you, sir!