söndag 14 november 2010

Dobermann - 1997



Ah, fransk film vilken njutning det är! Dobermann med Vincent Cassell, Monica Bellucci och Tcheky Karyo som den überbrutala polisen som är vårat favoritpar i hälarna är inget annat än en fin uppvisning om hur/vart skåpet ska stå. Snyggt foto och finurliga scener med våld är bara en av orsakerna att se denna. Några andra är Cassell/Bellucci, en tredje är scenen med snutarna som brinnande lämnar nattklubben, en fjärde är transan Sonia och än en gång Tcheky Karyo som inspecteur Sauveur Cristin. En man som inte drar sig för att krascha en familjemiddag, outta sonen som transa/hora, ta barnbarnet som gisslan samt låta detta leka med granater för att sedan skjuta dess mor. Varav en poliskollega förbittrat utbrister: Jag ska dekorera din gravsten med hakkors därav Cristin svarar cool lugnt: Vi kan prata dekorationer senare.

På den nivån är det kryddat med porr, snusk och annat trevligt. Incestuösa böjelser förekommer med men främst är det rån det handlar om samt våld i världsklass. En fin scen är när en bil framförs i hög hastighet och ett ansikte trycks ner i väglaget med önskvärt resultat.

Nu är jag svag för Vincent Cassell då det är en utmärkt skådespelare samt en lycklig man, speciellt med tanke på hans fru, men detta är faktiskt Karyo´s film för han överskuggar allt och gör den grisigaste polis som jag sett på film. Harvey Keitel har inget på honom här. Så är suget efter lite franskt i kväll så se för guds skull till att det blir denna det står emellan eller någon annan fin fransk våldsfilm. Annars funkar Asterix & Obelix: Uppdrag Kleopatra fint för den är Monica Bellucci också med i.

2 kommentarer:

Mikael sa...

Vincent Cassell och Monica Bellucci funkar alltid fint, och filmen var rivig, vill jag minnas. Måste absolut ses om.

(Är det inte dags för The Duke snart igen, förresten? ;-)

Weekend Video sa...

Det har du rätt i! Frågan 'r bara vilken man ska sätta gaddarna i för de är ju så många bra med honom. Fast Rio Lobo ligger bra till hands :)