måndag 28 november 2011

Rio Lobo - 1970Rio Lobo blev inte bara Howard Hawks sista film utan även hans tredje version av samma film, nämligen Rio Bravo. Om än löst baserad. Rio Lobo följer samma mall även om själva situationen i fängelset är begränsad och får avsevärt mindre tid. Annars går storyn ut på att the Duke åker till Rio Lobo för att hjälpa en vän efter kriget och finner sig indragen i en markfejd vilken i sin tur leder till finnande av förrädare inom de egna leden under inbördeskriget. Väl på plats finner han oväntad hjälp och tillsammans rensar de upp bland patrasket. Inget nytt med andra ord men lik förbannat en stabil och hederlig western med en klassisk John Wayne och en strålande Jack Elam.

Fans av Chris Mitchum lär glädjas då mannen är med här precis som hans far var med i den andra versionen av Rio Bravo, El Dorado från 1966. Andra obskyra godingar som dyker upp är Jorge Rivero och Mike Henry, känd från The Longest Yard med Burtan. Jim Davies från Dallas där han var Jock dyker upp även i den som i El Dorado och med det blir han den ende som varit med i nästan lika många versioner av Rio Bravo som the Duke.

Jag har alltid varit en stor fan av Rio Lobo sedan barnsben då det inte gick längre stunder i hemmet mellan varven det rullade en John Wayne film och just Rio Lobo var en av favoriterna då. Den håller än idag och står sig fint mot de flesta westerns men det blir lite segt mellan varven fast när Jack Elam väl kommer i bild, ja då blir det avsevärt mer fart och roligare för så pass ettrig som herr Elam är här det har jag inte sett sedan Cannonball Run.

Speciellt en scen mellan Wayne och Elam fick mig att skratta högt och det är när de ska storma huset där Ketcham, mannen bakom allt, håller till. Där skrek jag rätt ut när Elam satte den komiska sidan till och berättade om sina laster. Väldigt stor komik utlovas där. The Dukes reaktion lät inte vänta på sig heller vilket gör scenen till den pärla den blev. En klassiker om än lättviktig ställd mot The Searchers men vilken film är inte det?

2 kommentarer:

Jesper sa...

Jag måste verkligen få tummen ur och se The Searchers snart! Den dyker upp både här och där som en av de bästa filmer någonsin...

lizzardking sa...

Har du inte gjort det än så är det verkligen hög tid! Skäms på dig ;)