lördag 5 november 2011

Stake Land - 2010Eftersom vampyrer är på hugget för stunden så kan det passa bra med en film som vågar visa de vidriga sakerna för vad de egentligen är. Nämligen blodtörstiga rackare som inte drar sig för att tömma nyfödda på blod, slakta allt och alla de kommer över och inte tåla dagsljus så värst bra egentligen. Glöm skit som Twilight eller True Blood för Stake Land drar sig inte för att dra ut de ljusskygga sakerna i ljuset och blotta dem för omvärlden. Här är det samma tema som i otaliga andra filmer som sveper över oss för stunden vare sig det är zombier eller vampyrer nämligen den att en epidemi sveper över världen i form av vampyrer. De få överlevande gör sitt bästa för att överleva i en postapokalyptisk värld men det visar sig vara svårare än att bara hindra halsen från att slitas itu för är det inte vampyrer som hotar så är det kannibaler, kulter eller religiösa galningar med herren på sin sida som tycker deras sätt och väg är den rätta att följa.

Vi följer den unge Martin som finner sin familj slaktad av en vampyr som dödas av den säregne Mister. Han lär Martin att försvara sig samt tar den föräldralöse under sina vingar på väg mot New Eden som ska ligga i Kanada. Anledningen till det är i just Kanada ska bero på att det ska vara för kallt för vampyrerna där fast det gäller att ta sig dit med och det blir verkligen ingen dans på rosor. Stake Land visar upp vampyrer med svart blod och ett utseende som påminner om demonerna i The Evil Dead. Med andra ord så ser de rätt jävliga ut. För här springer de inte runt i fina kläder och pratar med accenter utan de inte bara beter sig som djur, de låter och ser ut som dem med.

Här är det inte bara vampyrdräparaction som gäller utan det är ett brett spektra som vi får att sätta tänderna i för Stake Land är mycket mer än så. Här får vi spänning, rysningar, lite komik men framför allt en grym stämning och mycket bra effekter. Visst förekommer det cgi på väl valda ställe men för det mesta är det hederlig latex och färgat vatten som sig bör. En annan sak som imponerar är hur Stake Land väljer att utnyttja vampyrernas egenskaper eller rättare framför allt hur vissa människor i filmen väljer att utnyttja de.

Stake Land är en jävligt bra film som tyvärr slutar lite för abrupt för min smak då jag hade gärna sett den varat 10 minuter till så att jag hade kunnat fått njutit lite till. Eller så är det för att det ska komma en fortsättning vilket jag verkligen hoppas för nu när jag kollade upp filmen så såg jag att den är regisserad av den begåvade Jim Mickle som gav oss den underbara Mulberry Street, en av senare års bästa zombiefilmer tillsammans med Zach Snyder´s Dawn of the Dead.  Och som är ännu bättre är det att det är Nick Damici som spelade Clutch i just Mulberry Street som spelar Mister här. Bara det är ännu en anledning för att kolla upp Stake Land och när ni ändå är i gång så passa på att dra Mulberry Street samtidigt. Ni kommer att få en helkväll garanterat! Rekommenderas det varmaste!

2 kommentarer:

Jesper sa...

Helt rätt, en välkommen film i en annars söndertjatad genre!

lizzardking sa...

Hear, hear!