fredag 6 juni 2008

The Hitcher


The Hitcher - Robert Harmon - 1986

Jim Halsey har tagit på sig att köra en bil från Chicago till Kalifornien. På vägen stannar han och plockar upp en liftare i regnet.
Detta är hans stora misstag.

Liftaren behöver inte lång tid på sig innan han avslöjar sina planer för Jim. När Jim inte vill sätta stopp för honom så bestämmer liftaren sig för att döda Jim i stället. Till sist lyckas han få ut liftaren ur bilen och mardrömmen är över. Tror han.

Vad han inte räknat med är att liftaren har startat ett dödligt spel där hans medspelare är Jim. Allt eftersom milen på vägen läggs bakom dem så ökar body counten och Jim finner sig mer och mer efterlyst för morden som begås. Och snart är det hans som är den efterlyste!

Detta är Rutger Hausers film. Inget snack om saken.
Har man väl sett honom här så plockar man aldrig upp en liftare igen. Någonsin.
C. Thomas Howell gör sitt livs roll här med som Jim och Jennifer Jason Leigh gör ett av sina första framträdande här och frågan är om inte hon får det värst?

Fantastisk miljö med bara öppna slätter och eviga vägar som bara går rakt fram och ett lysande soundtrack som är där hela tiden. Väldigt effektivt är det med. Fantastiska scener är här gott. Bland annat när man ser en helikopter kommer smygandes i bakgrunden och man precis under den ser alla polisbilarna på väg framåt. En föraning om vad som komma skall.

Speciellt en bilkrasch är väldigt bra synkad här men min favorit är när Jim finner sig i aksätet på en polisbil och har ptrecis gett sig när liftaren plötsligt dyker upp ur tomma intet i en stor svart jeep, skjuter poliserna bara för att sedan dra sig undan igen. Fullkomligt lysande scen!

Stämningen i filmen är jävligt bra och det spelar ingen roll hur många gånger man ser denna för resultatet blir alltid det samma. Man sitter på spänning hela filmen igenom.

Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: