lördag 14 juli 2012

Dead Meat - 2004Galna kor på Irland som blivit matade med kadaver har nu tagit steget fullt ut och gått över till en mer köttbaserad meny och överst på den står de lokala bönderna. Nu stannar det inte där utan smittan sprids via människor med så vips! så är där en zombiepidemi lös igen och hotar våran välfärd än en gång. En liten tapper skara finner sig samlade i en jeep genom pittoreska samhällena där färden mot ett fort som ska innehålla frälsning är vad som är målet. Fast oturen är framme och gruppen decimeras efter hand som sig bör för annars skulle det inte ha blivit någon film och väl är det för Dead Meat är precis vad doktorn/slaktaren ordinerar om man är sugen på en fin zombiefilm och man inte ännu sett den.

Irändsk lågbudgetszombiesplatterfest är precis lika kul som det låter. Åtminstone för mig. Dead Meat har gjorts med en sparsam budget vilket märks givetvis men det är så underhållande att man skiter i att vissa zombier ser ut som de i Burial Ground eller snarare påminner om dem då det ser ut som deras sminkning baseras på lera i ansiktet. Medan andra ser ut som valfri black metal-nisse från Norge. Dock inte lika pinsamma i sin framtoning.

Skallebank kan komma plötsligt...

Goren som förekommer är bra och helt old school men den begränsas till huvudkapningar, lemlästningar, inälvsslitande/tömmande, armkapningar, skallklyvande och min favorit, ett öga som sögs ut med en dammsugare! Sa jag att effekterna begränsades av budget? Då ljög jag för de har snarare räddats av den då de är precis så praktiska som man vill de ska vara och grafiska med för den delen. Dead Meat är visst en microbudgetfilm som lyckades få fondstöd av den irländska filmbyrån och faktiskt den första film av den kalibern att få en officiell release. Inte illa med tanke på att det mesta är lånat i filmen och så gott som alla statister hämtades på den lokala puben. Hjältarna i filmen består av en gammal idrottslärare och dennes fru som är så ful att de två andra i gruppen ville slå ihjäl henne direkt då de antog hon för att vara död vid sammankomst. Inget som uppskattades direkt och de andra två är en dödgrävare med sin spade och en nybliven änka utan skor.

Våra osannolika hjältar...

Dead Meat har lånat kraftigt av både Romero som av Fulci vilket märks i olika scener då man inte kan låta bli att känna igen dem men det är ingen regelrätt stöld utan mer en kärleksfull hyllning. Åtminstone tolkar jag det så för Dead Meat är jäkligt underhållande med lagom avvägd humor inlagd i sig, bra gore och förvånansvärt sjyssta zombier. Allt toppat med en fin stämning och ett härligt slut som gör att man vill se om filmen relativt fort igen. Gör er själva en tjänst och kolla upp Dead Meat, för den är jäkligt skön.

Inga kommentarer: