fredag 27 juli 2012

Get The Gringo - 2012


Eller How I Spent My Summer Vacation är den senaste filmen med allas våran favoritgalenpanna Mel Gibson. Säg vad ni vill och tyck vad ni vill, jag har alltid gillat honom och kommer alltid att göra det med. Gibson spelar här en småskum typ på flykt undan rättvisan, ser det först ut som, som plötsligt finner sig i ett mexikanskt fängelse. Snutarna som tog honom tog även hans pengar som han själv i sin tur tagit av Peter Stormare. Nu sitter han i skiten på allvar i ett minst sagt överfullt mexikanskt fängelse bara för att finna att även där får en hårt arbetande tjuv ingen ro. Alla och precis alla är efter honom där inne. Det enda som han får som påminner om en vän är en liten grabb med en mor som slår hårt direkt men problemet där är att fängelsets hövding behöver grabbens lever för en transplantation.

Så nu ska Gibson inte bara ta sig ut, rädda räven från Stormare men även ta sig in igen för att rädda grabben samt sätta dit de som inte bara snott pengarna han själv snott men även sätta dit de som satte dit honom. Rörigt? Inte så värst faktiskt för Get The Gringo är grymt underhållande som bjuder på fint övervåld som inte bara drabbar män men även kvinnor, barn, fångar, vakter och annat löst folk. Igen skonas förutom Gibson som har fått tillbaka glimten i ögat och levererar stenhård dialog som är inte bara tung men giftigt underhållande med. Man kan säga det här är en sen efterföljare till Gibsons Porter i Payback om än lite mer lättsam och med glimten i ögat. De som gillade tåkrossningen i just Payback kommer då att gilla vad som sker i Get The Gringo aningen mer. Jag kan avslöja den innehåller ingen hammare men väl en rejäl avbitare...


Jag gillade Get The Gringo skarpt bara för att den är så jävla cool helt enkelt. Bra manus, finurlig dialog och en härlig scen där Gibson ringer och föreställer Clint Eastwood. En av många det vill säga. En oväntad höjdare och en fint comeback för Mel efter allt trams som skett och som överskuggade den fina The Edge Of Darkness. Håll nu formen för helvete!

2 kommentarer:

Ty sa...

Good review! Happy to see this is worth-watching. Still love Mel Gibson movies. He knows action.

Weekend Video sa...

Thanks Ty! Hope your gonna like too!