söndag 5 september 2010

The Cannonball Run - 1981



Att Hal Needham räddade min uppväxt är ingen överdrift då han gjorde två av de mest älskade filmerna jag konstant såg på. Denna och Nu Blåser Vi Snuten. Burt gjorde för evigt ett djupt intryck på mig via dessa två filmer samt Benknäckargänget där han inte bara äger utan även är kolossalt snygg. Själva upplägget i denna är som taget från Cannonball med David Carradine bara det att denna är mer komisk i sig utan att göra parodi av sin kollega och med grymt många stjärnor i alla dess roller. För hur många kommer inte att tänka på George Furth´s Arthur J. Foyt? Bara scenen när han dundrar fram i slutet och undrar hur det känns när de nu våldtagit landsvägarna eller varför inte när han ska nämna rektum i mikrofonen på sitt möte på Save The Shrimp konvetionen eller när han är utslagen på soffan och Burtans "läkare" ska undersöka honom med vatten.

Mr. Foyt: Well, how do you all feel now you have raped the American highways?
J.J. McClure: Beautiful!

Eller vad sägs om Roger Moore´s ccola och eleganta gentleman som tror han är Roger Moore! Ingen annan hade kunnat göra den rollen rättvisa då Moore är så elegant och avslappnad som bara han kan vara. En fantastisk människa får jag säga. Farrah Fawchet gör dum blondin bra här och är otroligt söt får jag allt erkänna. Burt kör med sin charm och när man är stabilt uppbackad av Dom DeLuise så kan det bara inte gå fel precis som Dean Martin´s team med Sammy Davies jr. De var säkert lika packade på riktigt som de ser ut att vara i filmen med. Ta bara scenen när de blir arresterade under banderollen med detta tryckt på den: Re-elect Sean "Kill a commie" O'Scanlon! "God, guns and guts keep us safe from hippie nuts" av en nitisk snut. Det är komik på hög nivå det och säkerligen en sann skildring av USA med. Adrienne Barbeau och Tara Buckman som de två Lamborghini brudarna med fyra tunga attribut gör sitt med för att spänna ribban samt höja stämningen samt Peter Fonda som upprepar sin knutte från Easy Rider och så Jackie Chan som gör sitt sedvanliga sprattlande och viftande med kroppsdelarna sina.

Fast den som äger filmen och snor hela filmen är Jack "Sasquatch" Elam som gör sitt livs roll om inte den bästa karaktär som någonsin gjorts i en film. Dessutom tror jag att allas våran Ninja Dixon uttrycker det bäst: Doktorn i Cannonball Run är en av de bästa filmkaraktärerna någonsin! Jag skrattar fortfarande när Burt frågar Dom vart han hittat honom, och vi får aldrig veta vart han kröp fram någonstans...briljant!  Elam spelar här doktor Nikolas Van Helsing, professor i proktologi och lite annat som han själv uttrycker det. Elam inte bara stjäl scenerna, han fullkomligt krossar de andra med sitt härliga och otroliga komiska tajming. Man ser på honom hur pass kul han har det och skulle det bara svårt att tyda i hans ansikte så är det bara att kolla in Elam´s ögon, de glöder av glädje sannerligen med av att få göra lite komiska roller med och inte bara hårda och barska typer.

Ord kan inte göra denna komiska pärla rättvisa och speciellt inte mina så gör er själva en tjänst och se den. Det är en underbar film med så otroligt lysande dialog och komiska scener att det går inte att peka ut någon speciell men alla med Elam är guld, samt de med Foyt, de med Burt och Dom, de med... ja, ni ser själva. Det är så mycket att se den bara. En fullständigt underbar film som alltid kommer att älskas av mig så Tack Mr. Needham för dina bidrag till filmhistorien för de har verkligen gjort ett stort intryck. Åtminstone hos mig.

Inga kommentarer: