lördag 4 september 2010

JFK - 1991



En massiv film är precis vad detta är. Oliver Stones skildring av mordet och dess efterspel på John F. Kennedy med Kevin Costner i leaden. Vi får en fullkomligt sannolik teori serverad oss av Stone som visar inte bara hans spekulationer utan även Jim Garrisson´s teorier som han skrev om i sin bok, vilken denna filmen delvis är baserad på. Garrissons spelas i filmen av Costner, som privat tror att Oswald var ensam mördare, som gör en väldigt bra roll om inte en av hans bästa någonsin. Filmen är precis som skrevs i början massiv med mängder av fakta som läggs fram och är man bara villig att acceptera att detta är ett totalt sannolikt scenario, som jag även tror på utan att ha sett denna filmen, så har man en skrämmande historia framför sig som får en att undra hur pass långt vissa är villiga att gå för att tjäna pengar.

Det är precis det som mordet på Kennedy handlade om. Pengar till försvarsindustrin och alla dess underleverantörer samt chansen att låta ett helt onödigt krig fortlöpa endast för rätt personer ska tjäna på andras lidande under skenet av stoppa kommunismen i ett annat land. Känns det upplägget igen? Hoppas det för det är fortfarande aktuellt i dag. Allt är tillåtet i krig bara det går att tjäna på det och även en president går att göra till martyr så folket får något att sörja medan de bakom dådet kan räkna stålarna i lugn och ro.

Filmen i sig är perfekt med grym klippning, foto, regi och skådespeleri där varenda roll från stor till liten är perfekt besatt av de rätta personerna och även om detta kanske inte är en film man kastar på en gång om året så är det en viktig film som bör stå i varje viktig samling. Se den och inse att det upplägget är fortfarande aktuellt i dag bara det att presidenten inte mördas utan bara sätts som en galjonsfigur som omvärlden kan gör åtlöje av medan hans vänner skor sig på olja som vapenindustri i ett otalt onödigt krig, än en gång. Rekommenderas varmt.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Underbar film, den perfekta helaftonsrullen. Konspirationsteorier runt JFK-mordet är alltid gött, å den här känns rätt trovärdig, onekligen. Men fan vet riktigt vad man ska tro...

Weekend Video sa...

Just detta kan man diskutera fram och tillbaka men jag tror det är som i filmen för det stämmer bra med mina egna funderingar och andra upplägg för det. Fast det är en odödlig fråga att diskutera :)