onsdag 1 september 2010

Abominable - 2006



Bigfoot är en aldrig sinande källa till filmer av väldigt varierande kvalité varav jag själv sitter på ett par av dem därav detta är en av dem. Tar vi grundidén med Hitchcock´s Fönstret Mot Gården och kastar in lite småheta brudar och ett rejält hungrigt monster så får man denna lilla film. Kanske inget man ser två gånger i månader utan snarare en gång vartannat år när lusten faller på. Matt McCoy som de flesta av oss säkert känner igen från filmerna om Polisskolan gör här en av sina mer allvarliga roller som jag sett och det är i en skräckfilm om Bigfoot! Han sköter sig fint tycker jag då han annars mest får göra smålarviga roller där han är så otroligt klämkäck och trevlig att man vill strypa honom. Fast här är han som sagt mer seriös och en rätt oväntad hjälte i sin rullstol.

Brudarna är väl inga direkt man minns förutom hon som bjuder oss på en trevlig duschstund med happy ending. Det är riktat mot oss tittare då för det är just hennes ending i filmen men det är som sagt trevligt så se och njut av den. Det är för övrigt det enda nakna vi bjuds på med. Andra kända ansikten är så klart Lance Henriksen i en väldigt stillsam roll där han endast bara vill döda någonting för att det är kul samt Jeffrey Combs med världens flaskbottnar som glasögon. Tillsammans med dem får vi även Dee Wallace Stone som faktiskt är rätt sur som skådis men klarar sig tack vare sin charm. Rex Linn och Paul Gleason är de med och om de två kan man bara skriva att det är två underskattade aktörer.

Men om vi nu skiter i vem eller vad som gör vad med vem och koncentrerar oss på det viktigaste dvs effekterna, monstret och slafset i filmen så kommer vi till det väsentliga direkt. Effekterna är old school vilket innebär latex och låtsasblod och av bra kvalité. Vilket gör sitt för att i denna film dölja lite av det rätt sävliga tempot som gärna gör att ens intresse mellan varven driver bort och precis när det är så gott som borta så kommer Harry från Hendersons och visar oss varför vi ser på filmen. Han är nämligen stor som fan och för att citera min kollega borta på Ninja Dixon: He looks a lot like Jack Elam too, which makes it even scarier! Det stämmer så otroligt bra att jag kunde inte sluta tänka på det så fort Jac.. Bigfoot kom i bild. Bortser vi i från Jacks uppenbarelse som Bigfoot så får vi här en kille i gammal päls som spelar just Bigfooten och det är massor av tid vi får med denna härliga karaktär som inte drar sig från att ösa på med sina hals- som ansiktsavbitningar.

Om man bortser från att tempot pendlar och att filmen inte alltid bibehåller ens intresse fullt ut så är det trots allt en trivsam upplevelse och det är tack vare duschscenen, killen i gammal päls och den underbara slutscenen vilken gör att man inte glömmer bort denna i första taget. Så vågar jag rekommendera den? Varför inte. Det är en trivsam film med härliga ansikten i och en skönt monster som har en stor del tid i rampljuset och det är bara det en anledning att se denna om man gillar monsterfilmer.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Åh, den här blev jag alldeles råsugen på. Har sett alldeles för lite bigfoot/snömannen-skräckisar. Vilka mer bör man klämma?

Weekend Video sa...

Night of the Demon bör du finna på CG, läsa om den kan du göra här:
http://weekend-video.blogspot.com/2010/03/night-of-demon-1980.html

Annars har du Clawed till exempel som är mer barnvänlig men väl sevärd.