måndag 20 september 2010

Black Death - 2010




Sugna på film i stil med Witchfinder General? Look no further. Christopher Smith, mannen bakom Creep och Severance samt besvikelsen Triangle är tillbaka med sin starkaste film i karriären. Här får vi följa under medeltiden och Digerdödens period en skara män som är ute för att föra ut Guds ord via tortyr, hemskheter och taskig hygien till alla som har oturen att komma i deras väg. Med dem är en ung munk som är sugen på att lämna sitt kloster för att ägna sig åt synd med sin käresta. Men det går inte så väl för på vägen till en avlägsen by där inte pesten ska råda samt Gud ska vara förvisad från så är det där allt går enligt ingens planer. Minst av allt Guds. Människan visar sitt sanna ansikte via dennas förkärlek för våld i alla dess former samt tortyr än en gång där det går verkligen inte som man kan vänta sig.

Detta är verkligen en film att vänta på att kasta sig över och även om den inte är släppt än så är det värt en förhandsbokning av den för så bra är den. Stämningen eller snarare atmosfären i filmen är grym med perfekt musik till som bara ökar på tyngden i filmen. Kryddar vi det sedan med fina tortyrscener, vanlig hederligt svärdsviftande med kapade lemmar, skallar samt inslagna ansikten med spikklubbor, en vacker häxa, tortyr via hästar, grym miljö så är detta ett lika säkert köp som Arrows Blu-ray släpp av Inferno. Sug på det Jocke!

I rollerna ser vi den alltid lika eminente Sean Bean men även David Warner i en mindre roll och den vackra
Carice van Houten som häxan i filmen. Smith öser på med fina scener i början med massor av pestoffer som ligger i drivor samt likbål och annat trevligt. Samma när det närmar sig byadags. Då serveras det en rejäl liten by som det ligger en stor del jobb bakom. Några cgi-effekter syntes inte till vilket ökar på filmens tyngd och känsla därför att för min del så kan det dra ner helhetsintrycket i en bra film med taskiga digitala effekter. Även en hederlig gammaldags effekt har den åverkan men en digital är allt värre. Vilket vi slipper här.

Slutet är passande bra och det lämnar en fin besk eftersmak i munnen som får en att vilja se om denna i det snaraste och att den är besk beror på att filmen är så oväntat mörk. Några lyckliga stunder bjuds det inte på vilket är bra för under denna tiden så måste de verkligen ha varit få. Själv ska denna inhandlas så fort den släpps och ses om men under dess så lär den leva fint i mitt minne. Nu är det allt eran tur att bekanta er med den och inse ni med vilken hit detta verkligen är.

3 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Det blir väl ett köp efter den här recensionen då :)

Weekend Video sa...

Härligt!
Förbokade den på Blu-ray själv :)

Ty sa...

Sean Bean rules. Will definitely watch this.