torsdag 23 september 2010

Harry Brown - 2009



Sugna på hederlig vigilante-film där packet får sitt med råge och med stora mängder blod på det mest smärtsamma vis? Allt utfört av en pensionär? Leta inte längre för Weekend Video hjälper dig att finna vad du söker och det kostar inget heller. Vi är snälla här och bjuder på det men kom gärna ihåg oss i ert testamente!

Michael Caine är såklart Harry Brown, pensionär med en enda vän och en döende fru på sjukhus. Vardagen består av att besöka henne på sjukhuset, spela schack med polaren på den lokala puben som drivs av Liam Cunningham, Dog Soldiers, och sedan somna framför tv´n. Tyvärr störs friden av det lokala ungdomsgänget som tar mer och mer för sig och viker inte för något. Harry själv vågar inte ens korsa deras väg genom en gångtunnel för att komma fortare till sin fru på sjukhuset. Men så kommer det nattliga samtalet från sjukhuset och iom han inte vågar gå den kortare vägen så hinner inte Harry fram i tid. Efteråt berättar vännen att han trakasseras av gänget och kort efter blir han mördad. Harry som är en gammal marinsoldat och som lagt sina minne från den tiden i malpåse när han träffade sin fru plockar fram sina minne efter hennes bortgång och när väl vännen är begraven så gör Harry precis vad alla egentligen vill men ingen vågar göra. Han sätter hårt mot hårt och nu ska svinen betala med blod!

Michael Caine är som helgjuten precis som alltid och fullt trovärdig som Englands hårdaste pensionär. Inte en tillstymmelse kommer över en när man ser honom likvidera avskum eller bevittna två knarkare gangbanga en utslagen tjej på film med tjejen bredvid sig i soffan. Man ser avsmaken i hans ögon men man vet vad som väntar svinen och han levererar precis vad man vill han ska göra med. Fans av brittisk film kommer att känna igen andra intressanta skådespelare i denna filmen som Iain Glen och Sean Harris så det är inte bara Michael Caine och Liam Cunningham att se fram emot i denna.

Våldet är lika hårt som stämningen i filmen är kall, skitig och allmänt mörk. Ljusglimtarna är få och regissörer Daniel Barber som här gör sin debut i långfilmsformat övertygar mig i alla fall om att denna killen kommer att gå långt. Tidigare så har han bara gjort en kortfilm så kom ihåg var ni läste om honom för det tar inte slut med denna fina film. Jag tror inte jag behöver skriva vad jag tycker om filmen för det är säkerligen rätt uppenbart men den är precis sedd och den är redan beställd med för detta är en film som verkligen satte mig på pottan för Harry Brown är tillsammans med The Road och REC 2 bland det bästa jag sett i år.

6 kommentarer:

Peter -[Movieshine]- sa...

Den är så himla bra! =)

Weekend Video sa...

Visst är den :)

Tack för du tittade in och ett stort tack för adden!

marketing videos sa...

Tack för en bra recension, måste bara kolla.

Weekend Video sa...

Tack själv för du tittade in :)

Ty sa...

Michael Caine at his best! Plus that poster is very cool!

Weekend Video sa...

I´ve been planing to see this one again because it´s just a realy great movie.