söndag 5 september 2010

The Protector - 2005



Tony Jaa som slog bokstavligt talat med våld i Ong-Bak är tillbaka i en annan historia som denna gången skildrar Thailändarnas vördnad för elefanterna som nära på överstiger deras dito för sin kung. Så när Jaa´s elefanter stjäls, farsgubben mördas och elefanterna skeppas till Region 4-land dvs Australien så följer han helt enkelt efter och ser till att få tillbaka sina familjemedlemmar. Men de som har hand om dem har inga direkta planer på att lämna dem i från sig så det blir ön en gång att slå sig fram som gäller för den goda Jaa.

Ska man klaga vilket alltid är kul så är det det att filmen är allt för lång, minst 20 minuter. Hade det inte varit för de sista 20 minuterna så hade detta inte varit en film jag återvänt till alls då det inte bara hoppas rätt friskt mellan scenerna utan själva klippningen i filmen gör att man upplever den som klippt eller helt enkelt bara taskigt editerat när det hoppas för fort fram i storyn. Det är mer än en gång som man spolar tillbaka för att se vad fan som egentligen hände bara för att se att det är editeringen som spökat än en gång eller så har man tappat fokus en kort stund helt enkelt.

Det som är bra är det att själva språket, thai, inte är så enerverande som det brukar vara i just thailändska filmer utan det är mer dämpat och inte lika gällt och gapigt som det kan vara i vissa filmer. En annan sak som är bra med denna är mängden av action som dukas upp för vi fullkomligt dränks i det för till sist så krävs det mer och värre scener för man ens ska intressera sig när Jaa vevar i gång och det har de tänkt på här med för även om vissa scener inte är lika spektakulära som andra så får vi en sådan groteskt fin final i filmen på just 20 minuter där vi inte bara får kast med liten elefant utan även kunskap om vad man kan göra med skenbenen på en elefant! Se och lär! De sista 20 minuterna är de som räddar filmen för mig och gör att denna får stanna i samlingen och ställd mot Ong-Bak så får jag nog säga detta är den bättre av dem två.

2 kommentarer:

Jay sa...

Den av dom bättre thai actionfilmerna jag sett, Born to Fight är en annan favorit som jag självklart har från Dragon Dynasty

Weekend Video sa...

Born To Fight är den bästa jag sett av Thailändsk film. Det är inte mycket som slår den på fingrarna :)