torsdag 10 februari 2011

Dark Night of the Scarecrow - 1981


Bubba är en stor man med ett sinne som ett barn som plötsligt finner sig anklagad för sin bästa vän Marylee död och jagad av några lokala förmågor som tar på sig att skipa egen rättvisa. Ledda av brevbäraren Hazelrigg följer dennes tre vänner efter Bubba med vapen och hundar, inställda på att ta död på idioten en gång för alla. Men Bubba är inte hemma utan gömmer sig men det hindrar inte de fyra männen för att finna honom gömd inuti en fågelskrämma. Karlar som de är så helt enkelt avrättar de honom på plats och är väldigt nöjda med sitt dagsverk när det plötsligt anropas i radion att flickan överlevt och att det var tack vare Bubba som Marylee klarade sig. Rättegång följer där de fyra männen frias men det är inte över för det för snart nog så börjar männen, en efter en, se en fågelskrämma följd av fruktansvärda händelser. Kan det vara Bubba som återkommit för att hämnas eller är det Marylee som står för den delen eller är det något annat?

Larry Drake som spelar Bubba, gjorde en snarlik roll i Lagens Änglar faktiskt där det var så övertygande att folk trodde han var efterbliven på riktigt, har vi sett i skilda filmer som Dr. Giggles och Darkman.  Men även i djurskräckisen The Beast. Fin skådespelare som inte har så mycket tid här men lik förbannat gör sitt bästa som alltid. Som brevbäraren/skåpsuparen Hazelrigg ser vi coolingen Charles Durning som verkligen är i fin form här som den vidrige Hazelrigg som inte bara är fördomsfull, falsk, utan även ser Bubba som ett hot gällande flickan Marylee. Då Hazelrigg inte bara är övertygad om att Bubba mördat flickan utan även våldtagit henne. Något som snarare Hazelrigg själv planerat.

Eftersom detta är en tv-film så blir man förvånad över dess mörka ton, våldsamheter och de antydningar om Hazelrigg ´s lockelse efter den lilla flickan. För det är inget direkt som man väntar sig i en film gjord för tv redan 1981. Idag är det inget direkt som förvånar men på den tiden så måste Dark Night of the Scarecrow verkligen ha varit en film stuckit ut. Kanske därför den har den klassiker/kultstatus den har med. Oavsett vilket så är det en bra film som kommit på en bra utgåva via VCI Entertainment 2010. Är detta inget man sett eller missat när det begav sig på tv i USA eller inte såg den svenska vhsén med samma namn så har man chansen nu att ge den en chans.

För egen del så sågs den på vhs när det begav sig men upplevdes som obehaglig då men filmen har aldrig släppt mig så därför var det ett kärt återseende som inte var lika obehaglig idag men fullt sevärd och absolut underhållande. Charles Durning visade för mig ännu en gång att han är en mycket fin skådespelare som får min puls att slå snabbare bara jag tänker på De Palma´s Sisters. För att slå ytterligare ett slag för filmen så har den ett underbart slut så nu vet ni att ni bara måste se den. Rekommenderas!

4 kommentarer:

Mr_v sa...

Den här rullen har alla plötsligt börjat prata om som en semi-klassiker, men jag har aldrig lyckats se den. Det måste jag förstås råda bot på, ty fågelskrämmor är ju en härlig ingrediens i skräckfilmer. Finns det bra dvd-släpp på den här jäveln?
är för övrigt lite småpepp på den nya fågelskräckrullen Husk...

Weekend Video sa...

"...så är det en bra film som kommit på en bra utgåva via VCI Entertainment 2010" ;)

http://www.axelmusic.com/productDetails/089859820021

Det här släppet är utmärkt och det jag såg. Så det bör du bli alldeles nöjd med :)

Mr_v sa...

Ajaj, uselt läst av mig!

Weekend Video sa...

Inte alls, du är en upptagen man :)