onsdag 16 februari 2011

Maniac Cop 2 - 1990


Matt Cordell är tillbaka från de döda, igen, och den här gången är det poliserna som straffas i Cordell´s väg mot hämnd. De två överlevande från den första filmen, Jack Forrest (Bruce Campbell) och Teresa Malloy (Lauren Landon) får sitt såklart relativt snabbt och nu är det upp till Robert Davi´s hårdföre snut Sean McKinney och den kvinnliga psykologen Riley, spelad av Claudia Christian, att stoppa honom. Men Cordell har planerat att, till skillnad från andra filmer som handlar om att bryta sig ut från kåken, bryta sig IN på Sing sing för att där ta ytterligare hämnd på de som dödade och märkte honom. Med sig får han seriemördaren Steven Turkell (Leo Rossi) som slår alla rekord i sliskighet. It´s on med andra ord i denna grymma uppföljare till Maniac Cop från William Lustig.

Lustig står även bakom denna filmen och med sig har han än en gång med sig Larry Cohen som har både skrivit manuset som producerat även denna gång. Resultatet ställt mot sin föregångare, är för mig oväntat mycket bättre då Maniac Cop 2 mer riktar in sig på vara en mer rak actionfilm fylld med brutala stunts och några av de köttigaste squibs jag sett på film. Cordell´s kulor gör inte hål i denna filmen utan de sliter hål i de kroppar de tränger sig in i. Ta bara scenen på polisstationen som är en självklar plagiering av den i Terminator. Nu är inte detta första gången som den scenen kopieras utan det har även gjorts i Lady Terminator men vinnaren är såklart den här versionen. Tyvärr är själva scenen bolagsklippt för att få ner ratingen till R men, underligt nog, så är den intakta scenen med i uppföljaren Maniac Cop 3: Badge of Silence i en flashback. Samma gäller med den scenen på kåken där Cordell´s ansikte skärs upp av fångarna, den är klippt i den engelska DVD utgåvan med 4 sekunder men är så gott som intakt i flashbacken senare i filmen. Fast vill man se den intakt och i sin helhet så är det region 1 släppet som gäller. Bara det att det släppet är OOP sedan urminnes tider fast lilla jag sitter på ett ex. Vilken gris jag är.

När det kommer till stuntsen i filmen så är de en viktig del av filmen då de är så fantastiskt gjorda att det gör ont av att bara se dem. Ta killen som far ut genom fönstret på andra eller tredje våningen i början bara för att bli skjuten av Davi i början av filmen. Det kan inte göra något annat än ont! ett annat fint stunt är det när puddingen Claudia Christian blir handklovad till ratten på en bil bara det att hon är på utsidan av den av Codell där han strax efter säter fart på bilen som tar en rejäl fart ner genom trafiken med fröken Christian hängandes utanför i en vild kamp för att hålla balansen samt att försöka ta sig in i bilen. Det är en grym scen som verkligen måste ses vilket precis är det samma som gäller för denna filmen. Är man en fan av den första så är detta ett måste om man inte sett den. När ni ändå är i gång så slå ett öga på den tredje filmen i serien med som är bättre än sitt rykte vill göra gällande. Tills dess så börja med den här för det kommer ni inte att ångra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är ju precis vad man behöver ibland, i alla fall jag!!! Såg alla 3 i sgs en följd igår/idag. Finns inget eg att tillägga. Helt underbart. 3an lämnar ju en öppning för en fortsättning, men hur hade 4an sett ut? Två förbrända mumier(?) som jagar omkring? Mumier finns ju hur många som helst att kolla in. Det snackades ju om en fortsättning/remake 2008, blev det nått av det snacket?
norwood.seterimm

lizzardking sa...

Det var väl remakes på g för både den här som Maniac men hur det blir har jag ingen aning om. Kan inte finna något hellre så med lite tur så kanske vi klarar oss ;)