måndag 14 februari 2011

Ironmaster - 1983Bara så att ni vet så är INTE yxan på bilden med i filmen! Det är bara falsk marknadsföring från italienarna. Ungefär den samma som att detta ska vara en hybrid av Conan Barbaren och kannibalfilm eller vad nu det stod på baksidan. Skitsamma för detta är en rätt sur film där den stora behållningen är två saker. Den första är att vi får se George Eastman springa runt med en död mupp på skallen och den andra att Sam Pasco, Ela i filmen, är en gammal bögporrskådis som bara har denna film på sitt samvete som sin enda "seriösa" film. De som vill forska vidare om Sam eller Big Max som han egentligen fungerar under, bör läsa vidare här. En tredje sak är det att varje gång som Lith aka Pamela Field, springer i filmen så hoppar hennes bröst ut och det är något att spana in när man vill se något annat än Big Max och Eastman med tillhörande mupp.

Storyn är den att en relativt primitiv stam finner sig på väg att utbyta hövdingen efter som han nått pensionsålder och de har två kandidater, Ela (Big Max) och Vood (Eastman). Men Vood har inget tålamod så han skickar hövdingen/fadern sin till de sälla jaktmarkerna i en strid men blir påkommen av Ela som smyger sig på honom bakifrån. Vood utesluts ur gemenskapen men lyckan står den djärve bi och vi får stock footage på ett vulkanutbrott och därigenom upptäcker Vood smält järn som formats som ett svärd.

Med detta så dräper han landets mest inkompetenta lejon som i en tidigare scen ramlat ner från ett träd, allt i bild, och tar dess skalle som hatt/hjälm/mössa för att påminna alla om hans förträfflighet. Ela blir i sin tur utkastad då Vood, nu hövding och Ironmaster, tar över samt startar eget gjuteri i grottan där vapnen spottas ut på löpande band. Snart nog så riktar Vood i sig på att ta över hela landet medan Ela finner skydd och ro hos världens första vegetariska hippie i form av Mogo (William Berger). Dennes stam tror inte på vare sig vapen eller köttätande men snart nog så hittar Vood dit och Ela samlar alla i kampen mot den nya tidens ondska. Fast Ela har ett ess under sin egen peruk och vips så är pilbågen uppfunnen.

Detta är en film som det är lätt att plocka poäng ur men den har sin charm även om den är rätt trist mellan varven. Då är det stunder som Big Max och hans spel som lättar upp eller helt enkelt Eastman´s huvudbonad som räddar stunden för en för de båda ser lika roliga ut. William Berger har även en han en jäkligt taskig peruk och de scener som han och Sam Pasco har emot varandra sitter man bara hypnotiserad och stirrar på skärmen för de perukerna hade transorna i San Fransisco slagit varandra blodiga för. Den saken är säker!

När det kommer till effekterna så är det en stor del med svärd i armhålan och liknande men vi bjuds i alla fall på rejäla sår/hugg och även en rejäl skalpering när Vood dräper fadern sin. Lyckligtvis får vi även ett vilt gäng med apmänniskor som har pittarna ute samt ett rejält förvirrat beteende som mest går ut på att de hoppar runt och ser oförstående ut. Mammutar får vi med i en kort scen i början av filmen men de lider av ett taskigt rörelseschema då de mest ser ut att ha hakat upp sig. Eller åtminstone den enda av dem som kan röra sig.

Överlag en film som funkar bäst i smått berusat tillstånd i goda vänners lag men kanske inget man bör visa för svärmor/svärfar eller valfri släkting för risken är där att de inte lär se på dig med samma ömma blick efter denna filmen. Och för guds skull så vad ni än gör, om ni nu trots allt skulle göra detta, så utbrist inte bara varje gång Big Max är i bild: där är han! Bögporrskådisen! Känner ni igen honom nu?

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Finfin recension på en finfin film. Tyckte den höll högt underhållningsvärde, och Pasco/Big Max var en festlig hjälte. Hade inte bangat en liten längre sekvens med de infekterade gottmutanterna dock.

lizzardking sa...

Kul du gillade den :)

fick höra i går att det ska finnas en sekvens i filmen vid det tillfället när apmännen kastar sten på Eastman & co där en av dem blir träffad så han antingen tappar peruken eller sin sminkning i bild! Måste kolla upp detta sen för det är bara för bra för att vara sant :)