söndag 10 maj 2009

The Wild Geese - 1978



Det finns filmer som man ser och har glömt redan när de åker ur spelaren och det finns filmer man ser och glömmer aldrig och man vårdar dem ömt tills man dör. Och sen när man hamnar där man förtjänar så är det titlar som denna som man rekommenderar för att ens få en plats vart nu det blir.

Ett gäng ärrade och vindbitna legosoldater får ett uppdrag som går ut på att flyga in i Sydafrika och hämta ut en fd president. Allt går som planerat vägen in och själva hämtningen fint med men så fort det blir dags att dra sig tillbaka så inser de att blivit rejält blåsta på konfekten precis vid mållinjen. Men vad gör man när man har 50 benhårda legosoldater med sig som inte tar skit? Jo, man ser till att skapa en egen väg hem för hämnd.

Vilken rolllista som Andrew V. McLaglen, som gjort otroligt många fina filmer typ en jävla massa filmer med The Duke, John Wayne då givetvis, The Last Hard Men, North Sea Hijack, Steiner - Mannen med järnkorset (uppföljaren till Järnkorset av Peckinpah med Richard Burton), The Sea Wolfes, The Shadow Riders och Dirty Dozen: The Next Mission, fått med sig. Vad sägs om Richard Burton, Richard Harris, Roger Moore, Hardy Kruger och Stewart Granger?

Detta är så hårt så det finns inte alltså. Jag minns första gången jag såg denna på vhs och hur den satte sig direkt och hur den fortfarande efter alla dessa år fortfarande håller sitt grepp om en som tittare. Inte en enda död sekund bjuds vi på här och scenen där bron de åker på anfalls är en riktig nagelbitare. Så jävla bra gjort! Just denna typen av dudes on a mission-filmer är alltid underhållande och Dirty Dozen är väl den främsta av dem men den får se sig slagen av denna med råge. Vad som är kul att se är att de tagit med en homosexuell karaktär i filmen och inte på något vis visas han på något nedvärderande sätt och ändå är detta 1978 då bögskämt var det lättaste sättet att riva ner applåder. Bara scenen när han ska testamentera sina pengar om han dör till sin favoritproktolog är guld värd.

Inte nog med alla fantastiska actionscener här vi får även en otroligt bra dialog med massor av skön brittisk humor så det gäller att vara vaken och lyssna noga för annars missar man alla kvickheter. Roger Moore är på sitt bästa spjuverhumör här och Burton och Harris kompletterar varandra fint. Man tvivlar inte det minsta på deras sätt att hälla i sig sprit och frågan är bara hur mycket de hällde i sig under inspelningen. Ett exempel är när Burton tömmer ett glas whisky hos uppdragsgivaren och ett annat är när han och Harris delar varsitt glas vin, det går undan minst sagt.

Jag kan inte göra denna rättvisa så här så har ni inte sett denna klassiker så bör ni verkligen skämmas för det borde det vara lag på att man bör ha gjort! Annars se till att se den för det är en underbar film och ett mästerverk från sista minuten till den sista.

Högsta och varmaste rekommendationer möjliga här!

10 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Utmärkt film, men det bästa är ändå att Moore har en kamoflage-färgad skarf :)

Jocke Andersson sa...

Seriöst, jag är antagligen den enda personen på den här planeten som inte sett den. Fy på mig.

Weekend Video sa...

Fred: fast jag tycker hans keps i början är snyggast :D

Jocke:
skäms! ;D

Tobias Thuresson sa...

Mycket riktigt en grymt bra film som jag hade köpt i en reaback för 19:-, och haft legandes ovanpå tvn i nåt år. Sen åkte den på en regnig lördag och den satt där den skulle. Minst sagt.

Weekend Video sa...

Härligt att höra. Då är detta inget som farsan somnat i då antar jag ;D

cozzi sa...

Såg den på bio som liten grabb. Älskade och älskar varenda ruta.

Jocke Andersson:

Spöstraff på sånt där ;)

Tobias Thuresson sa...

:-) Farsan har inte sett denna men han är en sucker för såna här filmer som Dirty Dozen och Wild Geese, Hjältarna från Telemarken och så vidare. Tror inte han skulle somna.

Weekend Video sa...

Låna ut ditt ex så får vi reda på saken ;D

Jockeman sa...

Alltså den här filmer är hur bra som helst!
Roger Moore är kung!

Weekend Video sa...

Trevligt med folk som har bra smak :D