lördag 23 maj 2009

An Innocent Man - 1989



Jimmy Rainwood är en hederlig man som plötsligt finner sig bakom lås och bom i sex år för något han är totalt oskyldig för. Han har blivit anklagad och fälld för att ha beskjutit poliser samt langat knark. I själva verket är han en oskyldig man som blivit ditsatt av korrumperade poliser som gått in i fel hus. Nu måste han lära sig att överleva på kåken för att kunna komma ut och få sin upprättelse.

Tom Selleck är inte precis den man man förknippar med hårt fängelseraffel och manliga duschscener i kamraters glada sällskap. Men han funkar skitfint här och är lika bra som han alltid är. Han är en stabil skådis som funkar fint i alla roller, vare sig det är som cowboy, fängelsekund, sliskig deckare på Hawaii i på tok för små shorts, nedsupen deckare i Jesse Stone-filmerna, utsökta för övrigt annars, och vad nu han annars tar för sig. Killen är charmig men samtidigt är han hård i denna. Men han får fint sällskap här av F. Murray Abrahams som faktiskt stjäler showen som hans fängelsepolare som lär honom att överleva.

Regissören Peter Yates annars gjort Krull, The deep och Murphy´s War har full koll på läget här. Det är hårt tugg och det är inga trevliga scener vi bjuds på. En antydan till gruppvåldtäkt är rätt vidrig faktiskt här även om det mer antyds än visas. Men trots dess brutalitet så hänger det en viss känsla av tv-film över den som jag inte kan släppa riktigt och den hänger där varje gång jag ser filmen men det är den inte. Det är en bra film med skådespelare och en hel del kända ansikten. Inga som direkt gör bort sig även om Badja Djola som spelar Internal Affairs-killen känns lite ojämn mellan varven. Men i det stora hela en bra och rejäl film som håller än och är mycket värd att återuppta bekantskapen med om man missat den eller inte sett den överhuvudtaget.

Rekommenderas varmt.

Inga kommentarer: